De sista valltävlingarna för säsongen

 

 

I går och i dag har Shep och jag tävlat IK1 hos Kåre och Inger i Sorunda. I går var jag bland publiken och startade som nr 18. Jag fungerade som ”löpare” d v s det var mitt ansvar att hämta protokollen hos domaren vid jämna mellanrum. Shep och jag startade strax före lunch och det var skönt, för annars hade jag inte kunnat äta.

Jag skickade höger för det såg väldigt besvärligt ut att skicka vänster och plötsligt har jag fått för mig, att det skulle fungera bäst. Det fungerade faktiskt ganska bra, så till vida att fåren kom rakt genom framdrivningsgrindarna till mig, men Shep löd inte mitt liggkommando bakom fåren och han kom in lite för grunt som vanligt, tror jag för det är dragna några poäng på upptaget. Vi gjorde i alla fall en fin rundning runt mig och första fösningsbenet var ganska ok. Men sedan gjorde jag något korkat. Jag skickade den stackars hunden åt fel håll, vilket resulterade i att han skar fårens väg och det kostade oss många poäng. Delningen gick bra av ren tur, men Shep och jag stod på samma sida, så tre poäng bort där. Först såg det ut som om jag genast skulle få in fåren i fållan, men Shep (på mitt kommando) tog ett steg för mycket och skrämde i väg dem, så vi fick jobba ganska länge, innan vi till slut fick in dem. (4 p bort). Facit blev 77 p vilket är det bästa resultatet hittills, så jag var mycket nöjd. Vi hamnade mitt i resultatlistan precis på 15 plats.

I dag var Shep jag städslade som uttagare av fåren efter varje ekipage tävlingsrunda och därför tvingades jag att starta först, vilket jag ogillade i högsta grad, men eftersom jag säkert någon gång kommer att bli lottad först, var det lika bra att börja öva sig. Banan var något förändrad, men inte försvårad, så det var inte så svårt. Jag skickade återigen höger, Shep stannade inte heller i dag bakom fåren, men när dessa började smita  åt vänster och höll på att missa framdrivningsgrindarna, så stannade han i alla fall på mitt kommando och jag gav honom ett sidokommando, så att de kom rätt. Kroken runt mig blev lite större i dag. Fösningen gick ganska bra, inga missade grindar i alla fall. Delningen trodde jag aldrig att vi skulle klara för det var en tacka som gick åt ett håll och de fyra andra fåren höll ihop och det blev hetsigare och hetsigar, men rätt som det var fick vi en lucka och fåren delades. Bara fem poäng bort. Sedan kom  det värsta. Trots att fåren sprungit i väg och flockats alldeles ovanför rännan valde jag den sidan, eftersom någon berättat för mig att man alltid ska lägga hunden i draget, vilket blev helt fel i det här fallet. Dessutom får jag inte ut Shep tillräckligt i de korta flankerna och fåren skrämdes gång på gång runt rännan. Det slutade med att alla poängen tog slut. Ridå! (Inte mindre än en tredjedel av alla ekipage fick fullt på rännan, så där tappade vi mycket gentemot de andra tävlanden. Å andra sidan har vi fått fullt i rännan en annan gång, så jag vet, att vi kan klara det momentet. Det var faktiskt viktigare att vi skötte oss i hämtet och fösningen för en gång skull. 70 p och ett andrapris fick vi!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *