Vallträning med Anna och Krille

I dag kom Anna och Krille och vallade som generalrepetition inför IK1-tävlingen i helgen. Fåren stod i skogshagen, när de kom och bara gammeltackorna hörde ordet vallning, så rusade de i högsta fart i väg mot andra änden av hagen. De åtta andra var mer tveksamma och dessa kunde Fog med lätthet fånga upp och ta ner i hagen. Både Fog och Fonzie lyder väldigt bra nu och tackorna lät sig snällt vallas. De var dock något svåra att dela på, men även det lyckades så småningom för båda hundarna.

Ace och jag hade varit nere och vallat tidigare på dagen och då på hela flocken. Den lyckades vi dela av, så att gammeltackorna gick åt ett håll och mina tackor åt ett annat. Ace tog kontroll över mina tackor och dem vallade vi omkring med ett tag, men sedan bytte jag och Ace fick valla ut gammeltackorna ur hagen. Först ville de fly den gamla vanliga vägen, men det satte Ace stopp för och till slut kunde han lugnt och stillsamt valla ut dem genom grinden, där de tacksamt sprang i väg bort från allt vad hund heter.

Sedan försökte jag att få de åtta återstående fåren genom rännan och det var inte lätt. Vi försökte nog minst tio gånger och till slut lyckades det. Då märkte jag att Ace inte alls var så lydig som jag trodde. Höger blev bara pyttelite höger och ligg fick jag säga ett par gånger för att bli åtlydd och just i sådana här lägen är det ju mycket viktigt att hunden gör som jag säger, om fåren står lite illa till.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *