Vallträning

m_vallning-min-hage-2007 (9).JPG

Jag bestämde mig för att träna fyra saker, innan jag gick ut i vallhagen i dag:

1. Skicka ut Ace först höger och sedan vänster och se till att han går ända till klockan tolv. Jag håller min position, men går mot fåren för att vara närmare Ace, om han stannar upp.

2. Visselsignalerna vänster och höger

3. Delning

4. Drivning, då jag är framför fåren och jag ska använda vallstaven i rätt hand, men med försiktighet för att inte trycka Ace alltför mycket.

Högerhämtet gick mycket bra. Inga korrigeringar behövdes och han drev även fåren till mig. (Tyvärr börjar fåren nu bli lite för människovänliga), så Ace fick fösa dem en hel del också. Vänsterhämtet gick ungefär som vanligt den första gången, vilket betyder att han stannar upp vid kl 10. Nu harklade jag mig och blev lite arg på honom, innan jag skickade honom igen och nästa gång gick det bättre!

Visselsignalen låter fortfarande inte riktigt som jag vill och Ace reagerar egentligen bara för den, när han ligger i rätt position och ändå vet vart han ska.

Delningen gick utmärkt.

Drivning gick också över förväntan, fast jag måste hjälpa till en hel del med staven och ”scha” på Ace mycket. Fåren flyttar sig bättre nu än tidigare.

Efter lunch gick vi bort till våra ”gamla” får, som nu består av en bagglammsgrupp tillsammans med sin pappa. De är tyvärr inte invallade och hagarna ser inte ut så att Ace och jag ensamma kan valla in dem, så vi föste bara lite och gick sedan hem igen. Ace skötte sig dock och sprang inte efter, när lammen flydde i vild panik. (Fast i skogen hade jag honom i koppel för säkerhets skull).

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *