Vallträning i min hage

m_vallning-ace-min-hage-070905.JPG

Vad roligt det är, när det jag tänkt träna på verkligen fungerar! Idag stod precis halva flocken inne i 30-metershagen och resten betade utanför, när Ace och jag kom. Då bestämde jag mig för lite grundträning i den lilla hagen till att börja med. Jag skickade ut Ace och såg till att han kom runt djuren ordentligt åt båda håll och jag visslade efter bästa förmåga. Högervisslan tar han inte alls ännu och inte vänster heller alltid. Det blev dock bättre och bättre. Sedan drev han fåren till mig och jag var noga med att ha staven i rätt hand, men Ace kan gå så nära fåren att det är lite svårt. En gång var Ace på väg in i en bångstyrig tacka, men p g a att jag då var så nära kunde jag avstyra det. Härligt! När bågarna verkligen fungerade tränade jag honom också i att runda mig när han hämtat fåren och fösa bort dem. När jag tyckte att allt sådant fungerade, stängde jag in fåren där de var och Ace fick hämta flocken som var i den stora hagen och så gjorde vi samma övningar med dem. Skillnaden blev att nu fick Ace verkligen jobba för att hämta hem fåren, trots att de hade drag mot flocken i den lilla hagen. Det kändes mycket nyttigt. Ytterligare en gång höll Ace på att tappa huvudet, men även den gången var jag så nära att det aldrig blev något och han verkade bli säkrare och säkrare i drivningarn. Jag gjorde också ett par delningar både i den lilla hagen och i den stora och det gick mycket bra. (Jag gör bara övningen, när fåren ändå spontant har delat på sig och avståndet är mycket långt, men Ace förstår verkligen att det är till mig och ingen annan han ska springa till och han är duktig på att driva bort den ena flocken efteråt.) Avslutningsvis hämtade Ace flocken i den lilla hagen och föste ut dem i stora hagen och tillsammans med de övriga fick han driva dem ut i skogshagen och bort till fårhuset, där fåren fick vatten och mineraler. Allt gick lugnt och städat till. Kul!

m_vallning-ace-min-hage-070905 (1).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *