Vallträning

Jag undrar, om det går att uppdatera bloggen nu!? Jag gör ett försök.

Valldagbok -januari 2008 (Ace)

17/1 2008

Först gick jag ut på en mellanlång promenad med Ace i band. När vi kom tillbaka till hagen var fåren nere i stora hagen. Jag iförde Ace 30-meterslinan med en knut runt kroppen och gick ner. Där ställde jag mig nära fåren och skickade ut Ace åt vänster och åt höger och försökte mota ut honom med hjälp av longerpiskan. Jag fick stanna honom och lägga honom efter högst ett varv, för annars skulle lina trassla runt fårens ben. Det var nog bra, för då lugnade allt ner sig betydligt. Det gick bra, i synnerhet åt vänster. Ã?t höger hade han en tendens att smita inåt. Då la jag honom och började om och ibland motade jag bort honom med ett ”bort”. Ibland fick han fösa bort fåren lite. Fåren var inte så trakterade och flydde plötsligt bort mot hagens ingång. Ace låg snällt kvar på mitt kommando. När de stannat vid grinden försökte jag gå så försiktigt som möjligt med Ace mot fåren och jag skulle just kommendera honom vänster för att få bort fåren från staketet, då en tacka bestämde sig för att forcera staketet (grinden) och då gjorde de övriga det också. Jag la ner Ace, så att inget kaos skulle uppstå och vips var fåren borta. Då gick jag upp till fårhuset och kopplade loss Ace och så tränade vi i den lilla hagen framför fårhuset. Det gick förvånansvärt bra. Ace kom ihåg förra omgången som vi genomförde i förrgår, då jag var så arg på honom och han gick ut ända ut till staketet både åt höger och vänster!! Hurra!! I dag fick min lilla vovve mycket beröm.

14/1 2008

Ove hade kört i väg med bilen, där alla linor, stavar och piskor låg, så jag tog en gammal lina på ca 15 m och gick ut i stora hagen. Där ställde jag mig nära fåren och skickade Ace runt fåren. Till en början gick det bra, men rätt som det var utan att jag förstod varför, tog Ace sats och rusade rakt in i flocken och började jaga en tacka. Jag var naturligtvis inte tillräckligt snabb för att hinna komma åt repet, trots att jag var helt när Ace. Ingenting hjälpte och han jagade först en tacka och sedan vände han sig om och fick syn på en annan flock som han tänkte jaga. Jag sprang som en galning mot honom och på något sätt fick jag honom på andra tankar och han stannade. Då var jag arg!!

Jag tog med Ace upp till fårhuset, dit fåren flytt genom att forcera grinden. Väl där fick Ace ta ut fåren ur fårhuset och jag stängde till det och öppningen till den lilla hagen utanför. Sedan fortsatte jag samma övning där och jag var så taggad, att Ace inte hade en chans att göra fel. Jag hade en stor knölpåk i handen. Vi höll på ganska länge och på slutet smög Ace nästan utefter staketet, medan fåren stod mer eller mindre stilla. Må det ha någon verkan!

11/1

Ace och jag åkte till Lisö och vallade hos Marianne. Ann-Britt med Ossi och Margit var där också. Det övriga gänget flyttade får från Agdala till Eknäs. När jag kom vallade Ann-Britt men hon var så långt borta, att jag inte såg vad hon gjorde. När det var Ace’ och min tur började vi med fösning, då jag ville känna hur fåren var först. De visade sig vara mycket tröga. En tacka vände sig om och t o m nosade på Ace som inte reagerade, utan nosade tillbaka. Linan trasslade och snart bytte jag till 15-meterslinan och tränade cirkeln enligt Gunnels recept. Det gick ganska bra, men Ace gick fortare och fortare och började snika in efter ett tag.

I andra omgången kom jag på, att de här fåren var lämpliga att träna drivning på, så då gjorde vi det. Mina åskådare tyckte att det gick bra, men jag vet inte. Jag tyckte, att det var svårt att få Ace att gå åt rätt håll. Han vill gärna komma till mig, i stället för att pendla. Fåren rörde sig i alla fall för honom och vi kunde gå dit vi ville.

4/1 2008

I dag var det riktigt kallt och blåsigt och vi vallade hos Inger. Vi gick i alla fall upp i en hage, där det var någorlunda lä. Ace och jag började med att fösa och sedan när Gunnel hade kommit så gjorde vi några framdrivningar, där Gunnel passade linan och såg till att Ace inte gick för fort. Vi drev lite också och det gick väl så där. Sedan tränade vi cirkeln och det gick ganska bra, men inte så bra, som det gick i 20-metershagen i Gunnels hage, för då lyckades Gunnel få sådan pli på Ace, att han strök längs staketet.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *