Höet 2014

 

 

Vi flyttade till Stallarholmen 1995 och i stort sett varje år sedan dess har en grannbonde, Filip slagit vår beteshage, gjort småbalar av det och vi har sedan förvarat det först på grannens loge, sedan på andra grannars logar och sist i vårt eget höhus som vi byggde monteringsfärdigt för några år sedan. (Fast i det får bara hälften plats, så grannbonden har ställt upp med sin loge i alla fall till resten.

Men för tre år sedan meddelade Filip att han tröttnat på småbalspressen som bara krånglade och han köpte en storbalspress som pressar stora rektangulära balar på 200 kg styck. Första året sa jag att ok jag låter honom pressa mitt hö och lägga de där båda jättebalarna bredvid mitt höhus med presenningar ovanpå. Det blev ju inget bra. Höet blev blött och det slutade med att jag la in alltihop i höhuset som löshö, vilket var ett hästjobb.

Så förra året letade jag reda på en annan grannbonde som fortfarande använde löspress och fick honom att pressa mitt hö. Men han hade inte tid att hjälpa mig att få upp höet på logen som Filip alltid hade gjort, så där stod jag med ett helt lass hö utanför ladan och kunde inte kasta upp balarna på logen. Det var för tungt. Jag hittade dock en granne som släppte allt han hade för händer och hjälpte mig!!

I år lät jag fåren gå kvar ovanligt länge i den hage som brukar slås, då sommarhagen som jag brukar ta dem till inte var ordentligt stängslad. I år föreslog bonden att han skulle leverera höet till mig från en annan vall och att han skulle ta mitt hö med en storbalspress i stället, för det var lättare att manövrerar in i min hage. Men när han var där och tittade visade det sig att gräset hade inte växt tillräckligt mycket, då jag på hans inrådan inte gödslat hagen och som sagt tagit bort fåren lite sent, så han slog inte då.

I förrgår fick jag mitt första lass som jag tog in i mitt höhus, men bonden föreslog då att jag inte skulle ta något mer lass nu, utan ringa när höet var slut, så skulle han komma med hösilage i storbal då som var inplastad. Och slå min hage ville han inte, så nu har jag tagit bort fåren alldeles i onödan. Så mycket dyrare blir det nog inte för eget hö verkar inte vara så mycket värt. Det är jobbet som kostar. Egentligen är det en ganska bra lösning tycker jag och nu kan jag ju ta tillbaka fåren så de i stället får äta upp gräset i hagen. Det gillar förstås inte ägaren av sommarhagen som är behov av betning, då det är ett naturområde som får stöd av länstyrelsen under förutsättning att det betas.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *