Shep och jag vallar hos Jeanette Setterberg

Igår for hundarna och jag till Riala för att promenera och träna vallning med Jeanette. Det blev en riktig höjdardag för oss alla. Först gick vi en lång promenad genom skogen, Jeanette med minst fyra hundar och jag med Ace och Shep. Det var mycket naturskönt och blött. Jeanettes hundar passade på att bada lite här och där. Vi gick förbi en strid å och ett hasselbuskage samt en bronsåldersgrav bl a.

Sedan satte jag Ace i bilen och Jeanette tog med sig Gin och jag Shep och så gick vi till den närmaste hagen för att träna delning. Det första Jeanette ser är att jag slarvar när jag skickar Shep och därmed gick han in alldeles för tidigt bakom fåren. Tänk, att det egentligen bara är för mig att tänka på att hota Shep ordentligt första gången han skickas ut, så tar han ut svängen riktigt ordentligt. Sedan var jag alldeles för yvig för att kunna dela på fåren, men med lite ledning, fick jag så småningom till en delning, men tyvärr har jag inte förstått hur jag ska visa Shep vilka får som han ska driva bort. Jeanette rådde mig, att stå rak och med hela kroppen vända mig rakt mot de båda får som ska drivas bort och därmed visa Shep vad som gäller. Jag fick träna det där många gånger, och  till slut fick jag godkänt.

Då gick vi ner till en annan hage, där det fanns andra får som inte var vallade så där jättemycket. De stod i bortre änden av hagen och syntes inte, då det var en lite kulle i vägen. Jeanette tyckte, att jag skulle skicka Shep ändå och jag skickade honom höger, vilket han inte tog ordentligt. Jag fick kalla in honom igen och jag hotade honom riktigt mycket, så att han skulle förstå att han måste följa staketet. Det gjorde han och sedan stod vi och väntade spänt på vad som skulle hända. Efter en liten stund kom alla fåren springande mot mig med Shep efter!! Hurra!

Sedan tränade jag att få Shep att hålla sig på benen i fösningen och att hålla linjen, men nu var han trött och ville helst lägga sig ner och vila. Då tog Jeanette och Gin över och visade hur man kundes driva fåren i en rak linje från ett grindpar till ett annat. Det tog lite tid, innan Gin lyckades, men det gick till slut och då tyckte vi att vi var värda lite fika, i synnerhet som det började att regna.

Efter fikat gick vi ner till hagen igen, den här gången för att fålla in de mycket ovilliga djuren!  Det blev inte lätt och nu fick vi verkligen öva på att att vara stillsamma, för varken jag eller Shep fick skrämma fåren. Jag var tvungen att försöka ge Shep mjuka men ändå mycket bestämda kommandon och på något sätt lyckades jag med Jeanettes benägna hjälp få till det och fåren gick till slut in i fållan! Det var roligt!

Det konstiga är att vissa kommandon inte tycktes fungera längre. Jag har lärt mig tidigare att använda tttt… i stället för ”get up”, när jag vill få Shep att gå rakt fram mot fåren, eftersom han hoppade upp så fort jag sa ”get up”. Men nu löd han inte mitt smackande alls, men när jag sa ”kom” så gick det riktigt bra. Det godkände dock inte Jeanette utan tyckte att jag måste använda mina ursprungliga kommandon för att inte förvirra hunden, i synnerhet som jag har ”come bye” som vänsterkommando.

Jeanette och Gin fållade sedan också in, vilket vi kan se på bilderna:

  

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *