Valldagbok den 20 juli

Att jag inte skrivit på några dagar beror inte på, att vi inte har vallat utan på att det kommit mycket emellan just när jag skulle sätta mig ner och skriva ner mina intryck. I tisdags var vi som sagt i Hölö och vallade. Fåren hade en tendens att fly ut i skogen, så det gällde att hålla reda på hunden. F ö var fåren mycket människovänliga och de var ständigt runt mina fötter. Ace lyckades singla ut ett får en gång och jagade det, men för övrigt skötte han sig. Jag gjorde dock bara det allra enklaste med honom, eftersom förhållandena var nya. Jag spelade in träningen på video och såg då, att jag har svårt att hantera piskan på något konstruktivt sätt, så den lämnade jag hemma i går, när jag vallade i min egen hage igen. Då försökte jag göra det lite svårare för Ace genom att lämna fåren och gå närmare hunden, innan jag gav vänster eller högerkommandot. Det gick bra några gånger. Men jag kan fortfarande inte stå var som helst i hagen och veta att Ace lyder mina vänster- eller högerkommandon klockrent. Fler dagar i 20 metershagen behövs alltså.

När vi föser in fåren i hagen är Ace mycket lugn och lägger sig ofta spontant när djuren börjar röra på sig. Han börjar också förstå, vart fåren ska fösas, men det är naturligtvis svårt för honom att inte alla djuren ska med in. Det är lite överkurs, men vad gör man när man bara har en hund?

ace-letar-efter-far-060713 (2).jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *