Valldagbok torsdagen den 3 aug. 2006

Jag gick först ner i hagen utan Ace för att titta efter, var fåren var, eftersom jag inte ville valla, om dessa var i skogshagen, då det tar så mycket på Ace’ krafter, att valla ut dem i stora hagen. Men i dag betade alla fåren fridsamt ute i stora hagen (trodde jag.) Jag gick och hämtade Ace och skickade honom vänster. Han gick ut bra och han fick fortsätta, men en liten stund för länge. Sedan blev det jakt. Tyvärr upptäckte jag också, att en grupp får fanns kvar inne i skogshagen och nu ville alla dit. Jag var tydligen övermodig sedan i går och trodde att Ace kunde mer än han kan. Det slutade med att alla fåren rymde in i skogshagen.

På eftermiddagen gick jag tillbaka och då var faktiskt alla fåren i stora hagen. Nu skickade jag bara Ace i etapper som jag brukar göra och jag gick själv med mot fåren. Nu lyder Ace högerkommandot ”gå” allra bäst, han riktigt kastar sig ut ofta. Framåt går också väldigt bra och han lägger sig snällt så fort jag säger till honom, även om fåren springer. De här fåren har två egenheter. Dels delar de lätt upp sig i minst tre grupper, så jag har lätt att träna delning med Ace, dels är de inte särskilt männsikovänliga, även om de inte är rädda för människor, men driver hunden fåren till mig, springer de gärna vidare utan att stanna hos mig. I nio fall av tio, får jag numera stopp på Ace, även om fåren springer fort. Det känns så tryggt.
Medan jag höll på att fråndriva fåren kom Anna och Krille med Fogg och skulle valla.(Fårägarana). Då kunde Ace driva fåren till 25-metershagen lätt och behändigt, där Anna tog över och lekte hund och tog in bara en del av dem in i fållan.

ace-britta-ihagen2-060720 (8)_renamed_28409.jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *