Läsdagbok 2012

Nu när jag har lärt mig att göra undermenyer, blir det lättare att hitta i läsdagboken.

16/3 2012

Gengångare av Jo Nesbo
Genre: Kriminalroman
Harry Hole kommer tillbaka till Oslo för att lösa en mordgåta som hans styvson anklagas för. Harry lyckas få honom frikänd.
Narkotikan och dess konsekvenser har huvudrollen i den här romanen. Den är mycket spännande och mycket blodig.

Nesbo är skicklig på att få läsaren

11/3

Sankta Psyko av Johan Theorin

Huvudpersonen Jan är förskollärare och anställs på ett daghem för barn till patienter intagna på en rättspsykiatrisk klinik i Västsverige. Jan söker jobbet, då han är kär i en av de intagna patienterna.

Det är en spännande roman som berättas i olika tidsperspektiv, dels i nutid på förskolan, dels på hans förra arbetsplats, Lodjuret som också var en förskola samt från Bangen, en psykiatrisk klinik, där han själv varit intagen i sin ungdom och där han träffade Rami, den kvinna som han är kär i.

Öster om Heden av Viveka Lärn

Jag föll för titeln, så göteborgare jag är. Viveka är dessutom jämngammal med mig, så jag tänkte att kanske är romanen lite intressant. Det var den inte. Jag gav upp efter en tredjedel ungefär. Jag orkade inte med de schablonartade personteckningarna även om Göteborg som miljö var lite kul.

4/3 2012 Elefantskötarnas barn av Peter Hoeg

Romanen handlar om en prästfamilj som är mycket säregen. De bor på liten ö utanför Jylland, Finö. Huvudperson är Peter som är fjorton år. Hans och hans syskon, Tilte och Hans’ föräldrar är försvunna. Historien om hur de försvann och varför blir alltmer komplicerad, ju längre man läser. Föräldrarna framställs som barn som inte förstår sitt eget bästa och som måste räddas av sina barn. Modern är fena på tekniska prylar och kan konstruera röststyrda apparater bl a. Fadern vill helst laga mat, men båda har blivit troende på ett osunt sätt. Tilte är den som är mest handlingskraftig och som ser till att saker och ting blir gjorda.

För mig innehöll romanen alltför många fantastiska och osannolika detaljer och för många halsbrytande namn för att jag skulle kunna hålla ihop vad boken gick ut på. Språket är njutbart och många av de filosofiska resonemangen är roliga att läsa. Peter liknar det mesta vid en fotbollsmatch, eftersom han själv är en mycket duktig fotbollsspelare.

2/1 2012 Himmesdalen av Marie Hermansson

Huvudpersonen Daniel får ett brev från sin tvillingbror Max som befinner sig på ett vilohem i Schweiz. Brodern ber Daniel att komma och hälsa på honom och skickade pengar till biljett. Daniel reser något motvilligt dit. Max ärende är att Daniel ska ta hans plats för några dagar, då Max hade några affärer att klara ut i Italien bl a. Daniel blir manipulerad att göra Max till viljes. Men Max kommer inte tillbaka. Då Daniel vill resa hem,  upptäcker han att det inte bara är ett vilohem utan ett befäst fängelse som inte går att ta sig ut ifrån, när man väl kommit in, om man inte är på besök förstås. Nu har han ju uppträtt som Max och ingen tror honom, när han berättar att det är ett missförstånd.

En mycket skrämmande bok – och spännande! Vad kan känslolösa människor åstadkomma om de får makten är romanens grundläggande fråga.

Rekommenderas till dem som har starka nerver.

Månens anförvant av Niklas Rådström

Romanen handlar om Lorenzo De Ponte som skrev nästan alla libretton till Mozart. L.d.P berättar om sitt liv på 1700-talet. Han är från Italien med judiskt påbrå och han blir tvungen att gång på gång ge sig av till ett annat land på grund av trakasserier.

De Ponte känner sig oftast mycket orättvist behandlad, han är dyster och det gör att boken var lite svår att komma igenom även om språket var mycket omväxlande och njutbart. Det var roligt att läsa om hans samarbete med Mozart.

Återkomsten av Tamara Mc Kinley

Romanen utspelar sig i 1920-talets England och i Australien (Tasmanien).

Detta är en mycket spännande kärleksroman som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Ändå var den inte bra. Personskildringen var usel – allt var svart eller vitt, ingen utveckling. Däremot var det intressant att få lära känna miljön i Tasmanien på den här tiden sedd med överklassens ögon.

14/2 2012

Ludvig den XIV av Herman Lindqvist

Det var mycket intressant att få en inblick i hur kungar levde i Europa på 1600-talet och vilka umbärande de fick genomlida, trots sin höga ställning.

Kommentarer inaktiverade.