Back to basic


I dag kom Kicki och Gunnel hem till mig och vallade. Härligt! Äntligen fick jag assistens, när jag skulle göra läxan, så att ingenting kunde gå snett. Kicki hade en lånehund, Chili som var 1½ år och ren nybörjare och en byteshund, Zap kullbror till Lexi och så gott som färdigutbildad, då det är Karin Söderberg som äger honom med sig. Gunnel vallade med Spike och lite med Oja också. Kicki började med Chili inne i fållan och det gick ganska bra, även om svansen åkte upp då och då. Även Spike fick träna inne i fållan i en omgång för han måste vänja sig vid att ta det lite lugnt. Ace och jag började också i fållan. Först gick jag runt med honom i koppel och sedan lät jag honom cirkla själv. Då tog Gunnel mig i örat och påtalade, att jag väldigt lätt hetsar upp mig och då blir Ace ännu mer upphetsad och så går det fortare och fortare och snävare och snävare. Jag måste genast lägga Ace ner, när det går fel, t ex att han går för fort eller snävar in. Sedan ska jag ta tre djupa andetag och börja om igen, lugnt och stilla. Att det ska vara så svårt att lära sig!!! Allt går så mycket bättre, när mina kommandon är lugna.

I nästa omgång tränade vi framdrivning och då hade jag två medhjälpare, en som stod vid fåren, så att de stod kvar och en som stod bakom Ace för att stampa på linan, om han startade för snabbt eller gick för fort. Själv gick jag ganska långt bort i hagen och kallade in Ace. Återigen fick jag problem med att jag inte har något kommando som får honom att sakta farten. ssss…. som jag tyckte fungerade tidigare i veckan, fungerar tydligen bara i fösningen, för nu gjorde det inte det. Det enda jag kan göra, är att stanna Ace för att sedan snabbt sätta i gång honom igen och då blir det stackato. Efter många övningar med framdrivningen gick det i alla fall hyfsat.

Gunnel la också märke till att Ace inte viker ut ordentligt på mina korta vänster och högerkommandon, så då tränade vi det i fösningen i lina också. Mycket nyttigt!!! Det var länge sedan det var så roligt att valla!!

Nedan kan man studera våra övningar i fållan.

m_fredagsgänget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (4).JPG
m_fredagsgänget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (11).JPG
m_fredagsgänget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (18).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Back to basic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *