Back to basic


I dag kom Kicki och Gunnel hem till mig och vallade. Hrligt! ntligen fick jag assistens, nr jag skulle gra lxan, s att ingenting kunde g snett. Kicki hade en lnehund, Chili som var 1 r och ren nybrjare och en byteshund, Zap kullbror till Lexi och s gott som frdigutbildad, d det r Karin Sderberg som ger honom med sig. Gunnel vallade med Spike och lite med Oja ocks. Kicki brjade med Chili inne i fllan och det gick ganska bra, ven om svansen kte upp d och d. ven Spike fick trna inne i fllan i en omgng fr han mste vnja sig vid att ta det lite lugnt. Ace och jag brjade ocks i fllan. Frst gick jag runt med honom i koppel och sedan lt jag honom cirkla sjlv. D tog Gunnel mig i rat och ptalade, att jag vldigt ltt hetsar upp mig och d blir Ace nnu mer upphetsad och s gr det fortare och fortare och snvare och snvare. Jag mste genast lgga Ace ner, nr det gr fel, t ex att han gr fr fort eller snvar in. Sedan ska jag ta tre djupa andetag och brja om igen, lugnt och stilla. Att det ska vara s svrt att lra sig!!! Allt gr s mycket bttre, nr mina kommandon r lugna.

I nsta omgng trnade vi framdrivning och d hade jag tv medhjlpare, en som stod vid fren, s att de stod kvar och en som stod bakom Ace fr att stampa p linan, om han startade fr snabbt eller gick fr fort. Sjlv gick jag ganska lngt bort i hagen och kallade in Ace. terigen fick jag problem med att jag inte har ngot kommando som fr honom att sakta farten. ssss…. som jag tyckte fungerade tidigare i veckan, fungerar tydligen bara i fsningen, fr nu gjorde det inte det. Det enda jag kan gra, r att stanna Ace fr att sedan snabbt stta i gng honom igen och d blir det stackato. Efter mnga vningar med framdrivningen gick det i alla fall hyfsat.

Gunnel la ocks mrke till att Ace inte viker ut ordentligt p mina korta vnster och hgerkommandon, s d trnade vi det i fsningen i lina ocks. Mycket nyttigt!!! Det var lnge sedan det var s roligt att valla!!

Nedan kan man studera vra vningar i fllan.

m_fredagsgnget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (4).JPG
m_fredagsgnget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (11).JPG
m_fredagsgnget-vallar-i-min-hage-14-dec-2007 (18).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Back to basic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *