De senaste veckornas vallning

ven om jag inte skrivit p ett tag, s har Ace och jag vallat en hel del. Visserligen bara hemma, men hr har vi haft bde springtackor och trgfr, s vi har ftt vrt lystmte. Anna och Krille har varit med och vallat de senaste gngerna och de var vldigt njda med min ”skotska” hage, dr man kan f en hel del utmaningar, i form av skymda djur mm.

Ace har blivit riktigt duktig p att hmta dessa skymda fr p lngt avstnd. Hmten gr nstan alltid perfekt, ven om det r p riktigt lngt hll. Vi har dock fortfarande problem med delningar. Ace blir vldigt spnd, nr jag delar djuren och vill grna rusa in och brja jaga, i stllet fr att komma till mig, i synnerhet frsta gngen. Krille har nu rekommenderat mig att inte trna delning p mycket lnge. Jag kan sjlv dela fren sger han och sedan sjlv fsa ihop dem igen. Jag fr vl frska lyda det rdet, ven om det knns surt.

I gr frndrev vi p ganska lngt avstnd i stora hagen. Efter en stund stannade jag Ace och lt honom st, medan fren frsvann i fjrran. Det blev fr mycket fr Ace och han brjade jaga.

I dag har jag inte utmanat det utan hela tiden varit p Ace med kommandon och ltit honom vara i rrelse, medan jag fljt med, s att avstndet inte blivit s stort. D skter han sig perfekt!

I frrgr flyttade vi halva flocken frn Mervallahagen till min egen hage i sregn. Jag fick hjlp av Anna och Krille. Det r en promenad p en och en halv kilometer ungefr och det gick mycket bra, nr vi vl lyckats f loss tackorna frn lammen och baggen som vi fst in i en flla.

Hr i hagen sprang alla fren ut i skogshagen i gr, nr jag skulle valla, men vl dr delade de sig i de bda grupperna; utskottstackorna fr sig lngt bort i hagen och mina tackor fr sig i frhuset. Sedan var det bara fr Ace att valla ut mina tackor p ngen och vi fick en lugn och fin vallning dr.

I dag var hela gruppen ute p ngen och d gick jag sjlv frst fram och hlsade p dem. Detta lugnade tydligen ner utskottstackorna som sedan snllt lt sig vallas tillsammans med de andra. Sknt att se att de r vallningsbara, nr frhllandena blir optimala.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok, Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *