Inklickad

Medan jag väntar på att kunna börja vallträna Nick, har jag bestämt mig för att lära honom så många trick det bara går med hjälp av klickern. Jag inhandlade den utmärkta boken ”Klick och trick” och satte i gång. Först var vi på gräsmattan, men när fåren visade sig på andra sidan vägen, var de betydligt mer intressanta, så det blev ouppmärksamhet och skäll i stället. Men jag lärde honom apportera bollen och trasan i alla fall.

I dag när det äntligen regnade flyttade jag in verksamheten i hallen, där det inte finns något annat intressant. Ace fick ligga i pannrummet. Han är ändå varken intresserad av klick eller godis, så han stör inte mycket.

Nu har jag en hel leksakslåda fylld med roliga saker som trasan, bollen, ett plaslock, en papprulle, en trasig duk och en tovad vante samt en mindre låda. Jag började med att lära Nick apportera plastlocket. Det gick bra. Sedan fick han hämta bollen och trasan. När jag ss till honom att hämta trasan eller bollen, gjorde han nästan alltid rätt, men inte alltid. Så klickade jag när han gick till lådan med sakerna och till slut klickade jag när han höll dem ovanför lådan, så att han släppte dem i den, när jag klickade. Riktigt roligt! Jag hoppas, att han blev trött i huvudet också, för det är knappt jag orkar med honom på kvällarna.

När vi sedan gick för att se om fåren höll sig inne i hagen, (det gjorde de) gick vi på hemvägen förbi grannens hästar och får. Dessa måste skällas på, tyckte Nick. Jag försökte då klicka, när han tittade på mig, i stället för på hästarna, men det var svårt. Han blir tydligen ordentligt rädd för dem. Det blir till att öva dagligen. Jag tycker, att Ace borde sprida ett lugn omkring sig, för att struntar fullständigt i hästar och andras får också förresten, åtminstone om jag säger till honom.

nick-17v-4aug-2011 (2)

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inklickad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *