Jing har vallat i Getinge igen

På påskdagen, den 1 april var Jing och jag i Getinge igen för att valla. Vi var många den här gången, förutom Anna Rosengren som äger fåren var Anna Christiernin, Anna Frisk, Cecilia Alfsson och Jeanette Hellberg där, alla med var sin bordercollie förutom Anna R som har två.

Underlaget var bra, lite fruset men nästan barmark och Anna R tog ut sju obetäckta trevliga tackor. Anna C fick börja och hon vallade med sin en gång så förskrämda Rick som hon köpt från Färöarna och som hon successivt fått lära bli trygg och umgås med människor. I vallningen gick det bra och de var mycket nöjda.

De övriga vallade i tur och ordning och det gick bra för alla med eller utan hjälp av Anna R. Till slut var det Jings och min tur. Nu var hon riktigt taggad. Jag tog på henne långlina, men trots den hade hon svårt att stanna på mitt kommando och framför allt ville hon runt fåren och jag insåg efter en stund att jag bara trasslade in mig i linan så jag tog av den. Då sprang hon runt, men alldeles för nära och hon stannade inte på mitt kommando, trots att jag väntade tills hon var uppe kl 12. Jag blev mer och mer upprörd och högljudd, men i stället för att sluta valla som hon tydligen gjort hos Eva E när hon blev ruten till så hetsade hon upp sig ännu mer och gick in och sprängde flocken flera gånger. Då slutade jag valla och hoppades att det skulle gå bättre i nästa omgång. Men det gjorde det inte alls, snarare tvätom och efter en stund kom Anna R och bad mig andvända långlinan igen innan Jing skrämde vettet ur fåren. Jing var nu så överhettad att hon inte lyssnade på mina kommandon och jag fick tjata ”lie down” för att hon skulle lägga sig och när hon gjort det reste hon sig genast igen. Då kom Cissi ut och undrade hur jag tänkte och hon tyckte att det var bättre att jag bara stannande Jing med linan och inte sa någonting. Efter ett tag tog hon över och prövade om hon kunde på ordning på Jing. Det gick väl så där. Till slut lyssnade Jing i alla fall lite bättre och jag fick ner tempot något. Men det kändes inte riktigt bra. Det är så sällan mina förväntningar stämmer med verkligheten.

Britta försöker stoppa Jings framfart

 

Jing driver fåren till Britta

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *