Nick blir sju mnader

I morgon, den sjunde november blir Nick sju mnader gammal. Han r allts snart en stor pojke som jag kan stlla lite krav p. Hans kullsyster Kitty har redan gtt p vallkurs hos Peter Nilsson och jag r grn av avundsjuka. De flesta i min nrhet sger att jag ska vnta med att introducera vallningen, grna tills hunden r ett r, men Peter har tydligen en annan instllning. Nick har ftt g bakom fren i lnglina och han har alltid exploderat, nr fren satt sig i rrelse och drfr har jag inte vgat slppa lnglinan. Peter sa tydligen bara till Kitty p skarpen men nd snllt och s var det fixat.

Nvl, Nick har lrt sig en hel del annat. Vi har gtt p valpkurs med klickertrning och i och med det har jag trnat ganska mycket p att ”shejpa” fram olika beteenden. Detta kan Nick nu:

* Hoppa upp p en pall eller upp och nervnd lda och dr snurra ett varv p kommando.

* F klorna p framtassarna klippta utan gnll

* Stnga en utdragbar lda

* Komma som en raket p inkallning och dutta p handen

* Alltid vnta p ett varsgod, innan han gr igenom en ppnad drr. (Om jag kommer ihg att sga till honom)

* Alltid ligga och vnta, innan han tar fr sig av maten

* Sitta fint och vnta p varsgod, innan han fr hlsa p grannens hund p morgnarna. (Andra oknda hundar klarar han dremot inte).

* Ofta komma p inkallning, ven om han leker med en annan hund.

* Hitta ”mattes kotte” i skogen. (Jag tar i brjan av promenaden upp en kotte, tar bort ett fjll p den s att jag knner igen den och kastar den i slutet av promenaden bland andra kottar och ber honom hmta mattes kotte)

* Vara tyst, nr vi gr frbi grannens hstar. (Han skller fortfarande ibland, nr vi gr frbi andra hstar)

* Vara tyst i bilen, nr han r tillsammans med Ace.

* Vara tyst i bilen, nr jag han fljer med mig ensam till t ex ICA.

Dremot skllde han fortfarande som en galning, nr han fick vara ensam i bilen en stund p valpkursen, nr en annan valp trnade. Likas nr jag gr i vg fr att valla med Ace och lmnar Nick i bilen eller inomhus.

* Apportera leksaker

Jag frsker just nu lra Nick att stda, men jag har nnu inte lyckats lra honom att hlla fast leksaken tillrckligt lnge och f honom att g till leksaksldan och slppa den. Det har bara hnt ett par gnger av misstag, men han har nnu inte frsttt.

Ja, det r ju en hel del.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *