Nu r Jing min

Den ttonde februari 2018 kunde jag inte hlla mej lngre. Min son Svante hade genom en vns vn skaffat fram 11 fr alldeles i nrheten som jag skulle f valla p hur mycket jag ville, s varfr vnta med att hmta hem Jing?

Kl 0715 gav jag mej i vg och vid kl 10 var jag i Norra Elmtsa och blev mottagen av Eva Eriksson som jag kpt hunden av. Jing kommer egentligen frn en kennel i Blekinge Sheepchasers, men Eva Erikssons Zalt r pappa, s Eva hade ftt Jing som ”sprngavgift”.

Efter det att alla ndiga papper var ifyllda och vi hade druckit kaffe och skvallrat lite om vallhundsvrlden var det dags att g ut i vallhagen och se vad Jing lrt sig sedan sist och jag skulle ocks f valla lite med henne i lnglina.

S lnge Eva vallade med Jing gick det vldigt bra, hon gick ut ordentligt kring fren och hon la sig p Evas kommando, tminstone s smningom.

S tog jag p Jing lnglinan och gick ut i hagen. Jag slppte ut linan lite fr mycket, tyckte Eva och drmed kom Jing lite fr nra fren och hetsade upp sig. Lite fr mycket.

Dessa saker br jag tnka p sa Eva:

1. Hll i linan ganska stramt, men anvnd den bara nr du behver stoppa henne om hon inte lyder. Dra d mjukt i linan och sg ”stan”, eller ”stand” samtidigt. (Stan= sakta, stand = stanna. Lie down anvnder du inte alls i fsningen.

2. tnk p att hlla dig i bakgrunden och lta Jing jobba. vill du att hon ska g t hger eller vnster ge ett kommando och g t samma hll, men g inte framt.

3. Lt inte hunden komma fr nra fren utan stanna henne i god tid, s att varken fren eller hunden blir stressad.

4. sg ”get up” nr Jing ska g rakt p. Lyder hon inte mste du dock dra fram henne, tills hon startar. Stanna henne om det blir hetsigt och brja om. Frsk att hlla igen p ditt kroppssprk. Tala lugnt, men lyder hon inte eller gr ngot dumt fr du ryta till kort.

5. Var konsekvent med dina kommandon och anvnd bara ett fr varje rrelse, t ex ”get up”, ”stan”, ”stand”, ”come bye”, ”away” och ”kom hit”. Fr att mana p henne kan du sga Jing, Jing, eller smacka, men bara d.

Jing lg sedan tyst och snll i buren i bilen hela vgen hem. vl hemma gick vi en promenad och Jing trffade Skrllan, grannens snlla golden retrievertik. Hon var ls och sprang genast fram till Jing som blev s rdd att hon krnde sig ur sitt halsband och sprang in i en port. Efter ett lt hon sig dock nosas p. Vi trffade ytterligare en stor hund under promenaden och den skyggade ocks Jing infr. Hon varken kissade eller bajsade.

Och det gjorde hon inte p nsta morgons promenad heller. P natten lg hon i mitt rum och ca kl 3 rev hon ner ngonting med ett vldigt brak. Jing blev s rdd att hon hoppade upp i min sng och lg dr en stund. P morgonen sg jag att hon dessutom tuggat snder ngot slags papper. Nr jag ftt p mej glasgon senare sg jag att det var gamla frimrken. Jag gick ner till bilen och hmtade upp buren som stod kvar dr och klickade sedan in Jing i den. P kvllen gick hon ter in i den och dr fick hon ligga den natten. Hon knde sig tydligen trygg dr, fr hon sov lugnt och tyst hela natten och var jtteglad att trffa mig p morgonen.

Tillbaka till dagen. Efter lunch den 9 feb kte Jing och jag till fren och det blev inte ltt. S fort fren fick syn p Jing stack de upp mot en bergssida och dr stod de och tryckte. Jing hade inte en chans att f loss dem hur hon n frskte. Jag hade henne frsts i koppel och sedan lnglina men de stampade mot Jing och brydde sig inte det minsta om nr jag slog dem p nosen med herdestaven. Jag retirerade med Jing och band upp henne och frskte sedan locka fram tackorna. Jag visste inte var de frvarade pelletsen, s jag kunde inte locka med den, men fren flyttade sig i alla fall lite grand ut i hagen. D gjorde jag ett nytt frsk, med Jing i lnglina och d fick hon i alla fall fart p fren. Lite fr mycket fart dock. De sprang till skogsbrynet och blev stende dr, tills vi kom. D sprang de upp i bergen och nr vi ntligen klttrat nerfr berget igen fick vi syn p fren, men inte bara dem utan tv bordercollies till, en med munkorg som sprang runt och en som lg och passade p fren. Ingen mnniska s lngt gat ndde dock.

Jag frstod att det var en av frgarna och tog Jing och gick tillbaka till utgngspunkten. Mycket riktigt, dr kom han Claes som han heter och vi gick tillsammans tillbaka till fren. dr utbrt en mindre kalabalik, nr tre hundar skulle frska f loss fren och ingen lyckades mer n att ta ut ett fr och jag det. Jag upptckte att Jings koppel hamnat runt magen p henne och nr jag frskte stta det rtt igen, slet hon sej och kalabaliken eskalerade. Hon fick tag i en tacka som hon jagade, jag skrek och hon lydde inte och jag greps nstan av panik. Till slut ld hon mej dock och la sig ner och jag kunde binda upp henne igen. Vi gick tillbaka och hmtade kraftfoder och till slut fick Claes med hjlp av sin ldre hund in fren i fllan.

P vg tillbaka i hagen stannade Jing till och bajsade riktigt ordentligt. Sknt!

Claes har planer p att kpa ett frnt och p s stt dela av hagen, s att den har riktiga frstaket p tre sidor och frntet p ena. D skulle vi kanske ha en chans att valla p fren, framfr allt om vi lter den svarta tackan vara kvar i fllan tillsammans med ett par till. Det lt bra.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *