Sista vallkursdagen hos Sanna


I strlande sol, om n lite kallt avslutades vallkursen hos Sanna som varit mycket givande fr mig och Ace. Frst fick var och en g runt med sin hund inne i frhuset fr att kontrollera, att hunden lyder p nra hll och hller ordentligt ut frn fren. Det mrktes att samtliga deltagare gjort framsteg sedan de tv frsta gngerna, d vi ocks vallade inne i frhuset. Ace sktte sig mycket bra, han tar de flesta kommandon klockrent, men fr ibland lite fr hg fart och r svr att sakta ner. Det r allts lugnkommandot som jag fortfarande har vissa problem med, ven om det fungerar bttre, framfr allt p nra hll.

Sedan fick vi i uppgift att tillsammans ta ut en liten grupp fr ur fllan och valla ut dem till en udde. Detta visade sig vara en alltfr svr uppgift fr oss, i synnerhet som vi inte tog oss tid att prata oss samman om hur det skulle g till. Inne i frhuset frskte Ace ta ut dem, men tackorna blev s aggressiva, att det visade sig strt omjligt. Sanna och jag fick med handkraft hjlpa dem att komma t rtt hll och frst d kunde Ace fortstta att fsa ut dem. Sanna rekommenderade sedan, att vi skulle g fram och stlla oss framfr fren och lta hundarna driva fren, men ingen gjorde som hon sa. Ace frskte fsa bort dem, men dragningen till frhuset blev fr stort och tv fr hoppade helt sonika ver staketet in till sina kamrater. De tre som blev kvar fick Sannas hund Isa hmta och sedan vallade hon bort dem.

De tre fren gick i alla fall bra att valla p och Ace och jag trnade hmtningar och framdrivningar. Framdrivningarna fungerade alldeles utmrkt. Ace ld mig, trots att jag stod ganska lngt borta och han drev fren lugnt och skert fram till mig. ven hmten gick mestadels bra, tminstone om vi gjorde dem tillrckligt korta. D gick Ace ut ordentligt och stannade kl 12 en bra bit bakom fren och drev fram dem till mig. Nr vi frskte med ett lngre hmt, dr jag stod still p min plats och inte gick mot fren, blev det dock trngre och d blir jag nervs, s Sanna rekommenderade mig att trna korta hmt och kanske successivt gra dem lngre, nr Ace visar sig skrare. S snart Ace frsttt, vad som fordras gr han det, s han kommer skert snart att lra sig.

Sanna konstaterade som slutkommentar till oss alla, att samtliga hundar och frare ptagligt hade utvecklats under den hr kursen och att vi nu skulle g vidare med det vi behvde trna p, vilket var olika fr alla naturligtvis, beroende p hundens lder, lggning och mognadsgrad.

TACK Sanna fr en jttenyttig kurs!!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *