Slakt

Så är den då över, årets slakt. Tur att jag har goda grannar, för även om det kom hem en slaktare, så måste han ha en medhjälpare och i år är jag ju enarmad, så jag var inte till mycket hjälp!

I går hjälpte mig först Krille att ta hem baggen på släpkärran. Ace och jag hämtade hem fåren, men sedan fångade Krille baggen och vi fick sedan upp honom på kärran, med förenade krafter, mest Krilles. När vi lämpat av baggen hos tackorna därhemma, åkte vi tillbaka till mervallahagen för att valla hem lammen till Börje och Anna, där slakten skulle ske. Det visade sig inte vara helt lätt!

Ace hämtade lammen och fick efter visst besvär ut dem genom grinden, där Krille och Fog tog över. Flocken gav sig av åt rätt håll, men efter några meter valde de att springa in till höger tillbaka till hagen, där hoppetackan Ina och två lamm fann för gott att hoppa över staketet och vara inne i tryggheten igen. Ace och jag gick tillbaka in i hagen genom grinden, medan Fog och Krille passade den övriga flocken. Ace hämtade upp tackan med de båda lammen, men när vi kom fram till grinden, ville de absolut inte gå ut genom grinden, hur Ace än försökte med mina kommandon. Till slut förlorade Ace tålamodet och började jaga ett av lammen, vilket inte gjorde saken lättare. Ace kom tillbaka men lammet var försvunnet. Krille och Fog tog då tillbaka flocken till hagen och vi fick leta en bra stund, innan vi hittade lammet uppe på en liten bergskulle i andra änden av hagen. Vi gjorde ett nytt försök, fick ut hela flocken och de började gå åt rätt håll, men samma sak upprepade sig igen. Den här gången tog dock Ina bara med sig ett lamm över staketet. Då tyckte Krille att vi skulle hämta släpkärran i stället, men jag såg framför mig vilken tid det skulle ta att få upp hela flocken på den, så jag bad Krille om ett försök till. Den här gången lät jag Ace hoppa över staketet och skickade honom vänster bakom tackan och lammet, varpå de genast hoppade över staketet igen och förenade sig  med den övriga flocken. Sedan var det bara för hundarna, mest Fog att driva flocken framåt vägen i ca två km. Vi mötte ett antal bilar och fick några efter oss, men det gick bra. När vi kom fram hoppade Ina elegant över till den hage de skulle gå i över natten, medan de andra föstes vidare till ingången.

I morse kl kvart över sju var Ace och jag tillbaka och vallade in flocken i ladugården och kl åtta kom slaktaren.

vallning-mervallahagen2-091009 (3)

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *