Vallkurs i Hällberga

Idag har det varit en rolig dag! Ace och jag har varit på vallkurs i Hällberga hos Marie Söderbom. Marie hade bjudit hem Carina Johansson från Tjustvallarna som kursledare. Vi var sju ekipage som deltog, men två av dem var valpköpare med sina sexmånaders valpar, så egentligen var vi bara fem som gick många gånger med våra hundar. Vi började i en mindre hage, ca 50×50 m skulle jag tro. Där skulle vi alla visa vad hunden kunde och försöka få den att gå runt fåren, släppa fåren i flanken och verkligen gå ut ordentligt. Detta är ju just det som jag har bekymmer med, så det passade utmärkt. Övningen var ungefär densamma som jag gjorde med Egil i Skinnskatteberg, men Carina uttryckte sig kanske lite annorlunda och det kändes som att en polett ändå trillade ner och jag plötsligt visste hur jag ska träna Ace för att slippa inrusningar i all framtid, kanske för att jag fick gå väldigt nära Ace och inte bry mig så mycket om var fåren befann sig. ( De nyfikna rackarna visade sig i stort sett bara gå närmare och närmare oss). Vid första tillfället hade Ace mycket svårt att släppa fåren och han blev riktigt aggressiv mot mitt verktyg som jag hade att skrämma bort honom med. Jag bytte till en lite längre käpp och då gick det kanske lite bättre, men inte bra. Så fick han vila sig och nästa gång han gick ut och vi gjorde exakt samma saker hade Ace plötsligt förstått att han skulle gå bort, t o m långt bort, och han kom riktigt långt bort i cirkeln runt fåren. Då kunde jag låta honom driva lite också.
Efter lunch tränade vi utanför på betydligt större yta och så föste vi också, något som nästan alla de andra hundarna hade svårt med. Jag fick rådet att försöka få Ace att ha ett långt avstånd till fåren och att jag styrde honom, så att han balanserade upp fåren rakt. Även här ute tränade vi på att cirkla långt ut från fåren och det gick allt bättre. Ace gjorde inte ett enda försök att rusa in under hela dagen!! Härligt!

m_carina-johansson-kurs-070724-Hallberga (11).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *