Vallning med Kicki

I dag kom Kicki och Lexi hem och vallade. Frst vallade Lexi p mina fr i min hage. Han trnade bland annat att fsa fren alldeles rakt mellan markeringarna jag satt ut i hagen.
Sedan kte vi upp till leby och vallade p mina gamla fr och deras tacklamm. Ja, av de sex tackorna r det bara tre som terstr frn den tid, d jag gde dem. Alma som nu r 12 r ville inte riktigt hnga med i svngarna, men de vriga var p alerten. Kicki skickade ut Lexi i den stora skogshagen och han hmtade in hela flocken som ngot skrmda kom ner p den grsyta som finns framfr ladan. Sedan tog jag p Ace trettimeterslinan och Kicki bevpnade sig med handskar och gick och stllde sig vid sidan av flocken ganska lngt bort frn Ace och mig. Jag skickade Ace hger och han gick vldigt lngt ut in i skogen bland alla trn, men kom s smningom ut rakt och lngt bakom fren. Han stannade och fick sedan i gng fren som snllt sprang till mig. Vi gjorde om samma procedur t vnster och det gick ocks bra, men nu stannade Ace upp lite fr tidigt och segade en aning, innan han kom bakom.

Efter ett tag kom Brje och Anna som ger fren fr att fylla p med mineraler och byta vatten hos fren. De freslog att vi kunde ta ut fren p ett jttestort grde som finns bakom ladan. Dr gjorde vi p samma stt, d v s Kicki stllde sig vid flocken och jag skickade Ace hger, nu p ett rejlt avstnd, kanske 100-150 m. Den r gngen saktade Ace in och kom in bakom fren ganska grunt. Jag stannade honom, men han hade sedan tydligen svrt att f igng fren och pltsligt tappade han huvudet och brjade jaga. D var det bra, att Kicki hade handskar och kunde f fatt i linan, s hon stoppade Ace ganska snabbt. Vid nsta hmt, var det inte ett lika stort avstnd, och jag sprang fram mot fren, medan Ace gjorde utgngen och den hr gngen gick det bra.

Lexi sktte sig frtrffligt, ven om han fortfarande har lite svrt att frst, att han mlmedvetet och rakt ska driva fren till Kicki p hmtet. Det mste vara hrligt att ha en hund som aldrig rusar in och hnger fast i ngot fr!! Men Ace kommer att lra sig det ocks en dag, nr han mognat lite till, det r jag sker p. P bilden vallar Kicki, men p sina egna bagglamm. Jag glmde kameran i dag.

m_vallkurs-hos-kicki-karin-soderberg-070901 (19).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *