Vallning med Kicki

I dag kom Kicki och Lexi hem och vallade. Först vallade Lexi på mina får i min hage. Han tränade bland annat att fösa fåren alldeles rakt mellan markeringarna jag satt ut i hagen.
Sedan åkte vi upp till Äleby och vallade på mina gamla får och deras tacklamm. Ja, av de sex tackorna är det bara tre som återstår från den tid, då jag ägde dem. Alma som nu är 12 år ville inte riktigt hänga med i svängarna, men de övriga var på alerten. Kicki skickade ut Lexi i den stora skogshagen och han hämtade in hela flocken som något skrämda kom ner på den gräsyta som finns framför ladan. Sedan tog jag på Ace trettimeterslinan och Kicki beväpnade sig med handskar och gick och ställde sig vid sidan av flocken ganska långt bort från Ace och mig. Jag skickade Ace höger och han gick väääldigt långt ut in i skogen bland alla trän, men kom så småningom ut rakt och långt bakom fåren. Han stannade och fick sedan i gång fåren som snällt sprang till mig. Vi gjorde om samma procedur åt vänster och det gick också bra, men nu stannade Ace upp lite för tidigt och segade en aning, innan han kom bakom.

Efter ett tag kom Börje och Anna som äger fåren för att fylla på med mineraler och byta vatten hos fåren. De föreslog att vi kunde ta ut fåren på ett jättestort gärde som finns bakom ladan. Där gjorde vi på samma sätt, d v s Kicki ställde sig vid flocken och jag skickade Ace höger, nu på ett rejält avstånd, kanske 100-150 m. Den är gången saktade Ace in och kom in bakom fåren ganska grunt. Jag stannade honom, men han hade sedan tydligen svårt att få igång fåren och plötsligt tappade han huvudet och började jaga. Då var det bra, att Kicki hade handskar och kunde få fatt i linan, så hon stoppade Ace ganska snabbt. Vid nästa hämt, var det inte ett lika stort avstånd, och jag sprang fram mot fåren, medan Ace gjorde utgången och den här gången gick det bra.

Lexi skötte sig förträffligt, även om han fortfarande har lite svårt att förstå, att han målmedvetet och rakt ska driva fåren till Kicki på hämtet. Det måste vara härligt att ha en hund som aldrig rusar in och hänger fast i något får!! Men Ace kommer att lära sig det också en dag, när han mognat lite till, det är jag säker på. På bilden vallar Kicki, men på sina egna bagglamm. Jag glömde kameran i dag.

m_vallkurs-hos-kicki-karin-soderberg-070901 (19).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *