Vallträning i min hage

m_vallning-ace-min-hage-070905.JPG

Vad roligt det r, nr det jag tnkt trna p verkligen fungerar! Idag stod precis halva flocken inne i 30-metershagen och resten betade utanfr, nr Ace och jag kom. D bestmde jag mig fr lite grundtrning i den lilla hagen till att brja med. Jag skickade ut Ace och sg till att han kom runt djuren ordentligt t bda hll och jag visslade efter bsta frmga. Hgervisslan tar han inte alls nnu och inte vnster heller alltid. Det blev dock bttre och bttre. Sedan drev han fren till mig och jag var noga med att ha staven i rtt hand, men Ace kan g s nra fren att det r lite svrt. En gng var Ace p vg in i en bngstyrig tacka, men p g a att jag d var s nra kunde jag avstyra det. Hrligt! Nr bgarna verkligen fungerade trnade jag honom ocks i att runda mig nr han hmtat fren och fsa bort dem. Nr jag tyckte att allt sdant fungerade, stngde jag in fren dr de var och Ace fick hmta flocken som var i den stora hagen och s gjorde vi samma vningar med dem. Skillnaden blev att nu fick Ace verkligen jobba fr att hmta hem fren, trots att de hade drag mot flocken i den lilla hagen. Det kndes mycket nyttigt. Ytterligare en gng hll Ace p att tappa huvudet, men ven den gngen var jag s nra att det aldrig blev ngot och han verkade bli skrare och skrare i drivningarn. Jag gjorde ocks ett par delningar bde i den lilla hagen och i den stora och det gick mycket bra. (Jag gr bara vningen, nr fren nd spontant har delat p sig och avstndet r mycket lngt, men Ace frstr verkligen att det r till mig och ingen annan han ska springa till och han r duktig p att driva bort den ena flocken eftert.) Avslutningsvis hmtade Ace flocken i den lilla hagen och fste ut dem i stora hagen och tillsammans med de vriga fick han driva dem ut i skogshagen och bort till frhuset, dr fren fick vatten och mineraler. Allt gick lugnt och stdat till. Kul!

m_vallning-ace-min-hage-070905 (1).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *