Valptrff i Velnda

Trots att jag lmnade tillbaka Nick till uppfdarna Robban och Grainne Lnnqvist, s var de snlla och bjd in mig till valptrffen den 28 april 2012.

Vi brjade kl 11 med fika i trdgrden, dr solen sken tillrckligt varmt fr att sitta ute fr frsta gngen i r skulle jag tro. Fr frsta gngen trffade jag Therese med Jett och Anna med Kitty. Nu kndes det frsts som om jag redan knde dem, eftersom alla varit s flitiga p facebook. Det var jtteroligt att trffa alla hundarna. De var s olika, men nd p ngot konstigt stt lika. Virus r ju min favorit, fr han r s lik Ace, Lnghrig och trefrgad med mycket distinkta drag i ansiktet. Link var korthrig som sin mor och mycket lik henne liksom Kitty r. Jett r den strsta och stiligaste, en mycket vacker hund och s har vi ju Nick som r s olik de andra till utseendet, med sin nstan bara svart-vita korthriga pls och den stora vita blsen. Sist men inte minst lilla Dess med sina korta ben och lite lngre pls.

Efter fikat tog trningen fart och Robban fick jobba. I sex timmar hll han outtrttligt p att jobba med oss utom nr vi fikade och t en mycket god middag ute med grillspett av lamm med utskta sser till som Grainne trots sin onda rygg fixat till.

Frsta vningen gick till s, att Robban tagit in ett antal fr i en flla och sedan fick vi trna hunden utanfr. Detta r till fr att vi ska trna upp kontakten med hunden och s att hunden inte ska kunna flnga in i flocken och stlla till det. Det visade sig vara en nyttig vning ven fr Shep. Jag har hrt talas om den hr vningen nda sedan 1996, men aldrig anvnt den i praktiken. Robban ppekade ocks att man vara frsiktig och inte gra den fr ofta, eftersom hunden vnjer sig vid stillastende fr.

Nr alla gjort detta, tog Robban bort fllan och vi fick trna ungefr samma sak p fren, nr de var lsa. Nu blev det svrare, d ngra unghundar ville in och rja, (ingen var dock dum mot fren), medan ngon inte verkade s intresserad av fren. Sjlv gjorde jag lxan som Peter givit mig och jag klarade den inte med godknt betyg frn brjan, tyvrr. Jag har tv egenheter – jag r alldeles fr entusiastisk nr jag ger mina kommandon och jag r inte tillrckligt noggrann, nr jag startar Shep. Nu har s mnga sagt detta till mig, att det r p tiden att jag ndrar mig, om jag ska ha en chans i vallhagen. Efter lite thutningar gick det i alla fall bttre. Jag har svrt att hitta balansen mellan att f Shep att ligga kvar och slappna av och att inte f honom att fly trycket frn mig, nr jag inte r njd med hans avslappning.

Nina, Ola och Link har inte vallat srskilt mycket. Nu fick Ola frtroendet att g in och valla med Link, sedan fren slppts fria. Det visade sig att han blev mycket intresserad och verkligen lyssnade och tog till sig vad Robban sa. Det r det dr med att rra sig och lmna utrymme t fren, nr man skickat i vg hunden. Jag tror, att de lrde sig massor.

Efter den utskta lunchen var det s dags att ta ut alla fren (mer n 30 st) i en strre hage. Frst tog Robban ut dem i en mellanstor hage och drifrn var det ett dike med ett ganska litet hl som de skulle igenom fr att komma ut. Han tnkte skicka ngon att hmta Boman, men d frgade jag om inte Shep och jag kunde ta ut dem. Robban sg lite skrmd ut, men gick sedan med p det, om jag lovade vara frsiktig, s att inte fren rusade in igen. Men det gick bra. Om det r ngot som Shep r bra p, s r det att vara lydig framfr allt p nra hll, s fren sprang lugnt och fint ut p det stora fltet och sedan fick Shep och jag valla dr. Robban pminde mig om att det var drag mot frhuset och jag vallade bort dem en bit. Men som vanligt snvade Shep in lite fr ttt intill fren och Robban kom ut och hjlpte mig. Jag var fr slarvig med att visa Shep hur han skulle ligga och jag var fr slarvig, nr jag skickade honom, frutom att jag anvnde kommandona alldeles fr kraftfullt eller vad det nu var. Helst ska jag viska i alla lgen. Ja, ja.

Ute p fltet hann jag bara se Therese och Jett av unghundarna och d visade sig att den hr storleken p flocken passade honom mycket bra. Pltsligt vallade han med stort intresse och flankade fint!

Nr jag var klar hade klockan hunnit bli 17 och jag hade tv och en halvtimmes vg hem, s jag tackade fr mig och for i vg. Vad jag frstod fortsatte de andra att valla tills alla ftt prva ute p fltet och d var klockan 18. Oj, vad jag var trtt, d jag kom hem vid halv tta. Ace hade bara ftt en liten promenad mitt p dagen, s det var bara att hmta kopplet och g ut p promenad med Ace och Shep. Att titta p alla bilder jag tog, samt skriva p Facebook fick vnta till sndagen och d hade alla andra redan tackat och kommenterat valptrffen.

TACK en gng till fr en mycket fin dag!!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *