Ace har varit på träning

Äntligen har jag fått hem Ace. Han har varit hos Jonas Gustafsson i Skåne från Annandag jul och till i söndags. Innan jag åkte hem med honom visade Jonas upp vad Ace lärt sig. Fåren var en flock mycket springiga får. Några av dem hade varit på rymmen och då blivit jagade av en jakthund, så de var inte särskilt lätta att tas med, berättade Jonas. Ace fick börja med att göra ett riktigt långt hämt på minst två- till trehundra meter. Han gjorde en mycket fin utgång men har en tendens att dras mot fåren, när han får syn på dem. För det mesta kunde Jonas då stoppa honom och ge honom ett nytt kommando, så att han höll ut tillräckligt för att lugnt kunna behålla kontrollen och komma hem med fåren. Den här gången blev dock fåren lite för flyktiga och Ace var rädd att förlora kontrollen varpå han tappade huvudet och rusade in i flocken. Till skilllnad från när detta hände mig, fick dock Jonas snabbt stopp på Ace och vallningen kunder fortsätta, som om ingenting hade hänt och till slut kom Ace tillbaka med fåren. När han visat vad som kan hända på långt håll förflyttade vi oss till en mindre hage och där hade Jonas hela tiden full kontroll över Ace. Även här gick han ut fint, men drogs mot fåren, efter en liten stund. Då gav Jonas honom antingen ett nytt sidokommando som Ace genast lydde eller så la han honom och gav honom snabbt ett nytt kommando. Själv stod Jonas bakom både Ace och fåren och fåren stod ganska nära staketet.
Jag fick rådet, att ge Ace en ganska lång paus i vallandet nu under vintern och sedan börja om på ny kula någon gång i vår och då göra det mycket enkelt för Ace, så att han blir van vid att lyckas. På det sättet kommer han att bli säkrare och säkrare. Att han rusat in har berott på att det blivit för svårt för honom och när det sedan hände upprepade gånger har det blivit ett mönster som nu måste brytas. Ace är absolut ingen vek hund, menade Jonas, han har ett fint rörelsemönster och är mycket lydig, när han känner sig trygg. Anna-Karin som var med och tittade på uppvisningen menade också, att jag borde sluta att tänka på att Ace måste bli godkänd vallhund under säsongen, för då blir jag bara nervös och får för mig att gå för fort fram.

m_ace-vallar-hos-jonas-jan-2007 (5).JPG
m_ace-vallar-hos-jonas-jan-2007 (1).JPG
m_ace-vallar-hos-jonas-jan-2007 (9).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *