Vallhundskurs med Karin Söderberg

Frra helgen den 25-26 november var Ace och jag p vallhundskurs p Lekeberga grd. Instruktr var Karin Sderberg.
Frutom Ace och jag var Kicki med Lexi, Gunnel med Spike och Lotta med Jenny med frn Mlarmrden. Frn andra klubbar kom Barbro Swanberg med Prla, Barbro med Jackson och Kerstin med Leo.
Det var regnigt och grtt och lerigt och det mrknade snabbt. Men Ingrid p Lekeberga hade utan att vi visste om det hyrt in oss i ett ridhus under lrdagseftermiddagen och kvllen, s vi fick alla vr rejla dos med trning i alla fall. Just nr vi var i ridhuset regnade det som vrst och det var sknt att hra hur det smattrade mot taket, medan vi gick torrskodda med vra hundar.

Alla hundarna utom Leo som var tre r, var drygt ett och ett halvt r. Ja, Lottas Jenny var frsts bara nio mnader, men upptrdde som om hon vore betydligt ldre.

Frst fick vi g inne i en 25-metershage och vi hade alla lina p hundarna. Karin frordade att ha lina p hundarna s mycket som mjligt, fr d blir vi sjlva tryggare och kan avvrja sdant som skulle kunna g fel, utan vi behver brka alltfr mycket med vra hundar.

Jag berttade, att Ace brjat rusa in i flocken, nr jag var framfr fren och Ace bakom och det oftast hnde beroende p att Ace inte balanserade upp fren ordentligt. Nr jag gick med honom, tyckte mina kurskamrater att jag var alldeles fr otydlig mot Ace om hur han borde g. Sjlv knde jag att jag saknade utrymme att svnga s som Egil lrt mig, men frmodligen var det ngot annat som blev fel. Nr Ace visat sina smsta sidor ett par gnger frst inne i lilla hagen och sedan i stora hagen, s fick jag bevpna mig med en petflaska med stenar i, nr jag gick framfr fren och nr Ace inte tnkte vika ut tillrckligt mycket i svngarna, s rasslade jag till med burken och vips vek han av och balanserade upp fren. Detta sista gjorde jag i 25-metershagen p sndagen och d ntligen gick det riktigt bra. Nr vi fste fren var det dremot inga problem.

De andra hundarna gick mycket bra. Gunnels Spike gjorde ngon enstaka inrusning i brjan av kursen, men i slutet gick det inte att provocera fram ngot sdant. Barbro med Jackson var nybrjare, men hunden visade sig mycket lraktig och gjorde fina framsteg.

Barbro med Prla gick ocks mycket bra. Barbro som var van ryttare hade en enastende timing, vilket hjlper mycket.

Jag knde mig lite ledsen, eftersom jag haft s stora frvntningar p Ace och nu visade han att han inte kunde hlla sig i skinnet alls, om jag inte hade stenhrd kontroll i en liten hage. P det viset gr det inte att gra ngot vallhundsprov eller tvla. Inte tycks jag heller kunna f in i min egen kropp, hur jag ska stlla mig och g, fr att vara riktigt tydlig mot Ace.

Det blir att skicka ner Ace p ytterligare grundtrning till Jonas i Skne och hoppas p att Jonas lyckas vertyga Ace om det ondiga i att brja jaga fr mitt under vallningen.
Vi fick verkligen en utskt mat p Lekeberga, s bara det r vrt en kurs. Karin var ocks vldigt tydlig och uppmuntrande och bekrftade i stort sett allt jag frskt lra mig av Jonas, Egil och Mosse.

m_vallkurs-lekeberga-karin-2006-1125-26 (15).JPG
m_vallkurs-lekeberga-karin-2006-1125-26 (51).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *