Bantrning hos Sanna

 

I gr, torsdag var vi hos Sanna Engborg och vallade p bde stor och liten flock. Pia Devenyi och Nina Sundelin var ocks dr. Vi hade tur med vdret ocks.

Det brjade med att Sanna snitslat en bana genom skogen som vi tv och tv skulle ta fren genom och d var det alla fren, d v s ca 50 st tror jag. Sanna uppmanade oss att tnka igenom fre hur vi skulle bra oss t fr att f med oss alla fren i lagom takt, utan att de sprang fr fort eller att ngra glmdes bort. Nina och jag fick brja med Vira och Shep. Nina och jag borde nog ha pratat igenom strategin lite bttre innan, fr det enda vi kom verens om, var att jag och Shep skulle hmta djuren och ta ut dem genom grinden, medan Nina skulle ppna grinden och skicka Vira att stoppa upp fren. Tyvrr fungerade det inte som det skulle fr fren spang det fortaste de kunde genom skogen och var Vira var, visste nog inte Nina riktigt. Sanna slog larm och vi fick brja om. D sa jag att Shep och jag skulle g frst och Vira och Nina fick ta fram fren. De fungerade mycket bra och vi kom till slut ut p en ng dr vi fick ta fren genom ett par grindar fram och tillbaka. Pia som var lite rdd om sina knn hoppade ver vgen genom skogen och njde sig med att Hilda vallade fren p ngen genom grindarna och sedan tog ut dem och och in i frhanteringen igen.

Nr fren vl var inne i frhanteringen fick vi prva p att sortera djuren. Lammen skulle till en hage och tackorna till en annan och det gllde att hlla tungan rtt i mun, s att inte ngot djur smet in i fel flla. Men det gick bra. En hund var under tiden inne i den stora fllan och tryckte p fren vid behov.

S vidtog valltrningen ute p fltet. Shep och jag trnade utgngar, framfr allt dem t hger som han har svrast fr. Han kommer grna in lite fr snvt bakom djuren och drfr fick jag skicka honom en kvart t gngen, stanna honom och skicka ut honom igen. Frsta gngen jag frskte stanna honom i utgngen, lyssnade han dligt, men sen gick det mycket bttre och till slut kom han upp riktigt bra bakom djuren. Sen gllde det att f ner tempot p framdrivningen. Frst tog Sanna ut lamm som grna ville tillbaka till sina mammor och drfr var vldigt svra att f dit vi ville. Att f igenom de djuren genom rnnan var omjligt fr mig och Shep.

Nr vi hade rastat fortsatte vi trningen och Sanna bytte djur till tackor som inte var fullt s dragningsbengna och d trnade vi rnnan igen. Till slut fick vi igenom dem, men frst med Sannas bengna hjlp. Det var mycket nyttigt. Shep tar visselsignalerna till 90 procent nu, s det gr framt ven p den fronten. Han ligger p lite fr mycket, men jag tycker att jag fr honom i min hand bttre och bttre fr varje gng vi trnar.

Jag njt verkligen av den hr frmiddagen i solen i gott sllskap och rolig trning. TACK Sanna!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *