Hemmaträning

I dag har Ace och jag gjort vår läxa. Först ställde vi in fåren i fållan och så fick Ace gå längst bort till den sista pinnen som nu frusit fast i jorden. Jag ställde mig liksom i förrgår framför fållan och kommenderade Ace vänster, stopp, höger stopp helst mellan varje pinne. Fortfarande går vänster bättre än höger och han stannar inte förrän efter några steg, men med ett par gångers upprepning, så gick det ganska bra. Sista gången stannade jag honom inte utan sa bara vänster, gå (höger), vänster, gå(höger) o s v.

Så tog jag på Ace 15-meterslinan och satte upp fyra markeringar i hagen. Han tog sedan ut fåren ur fållan och så gick jag före fåren och Ace drev fåren mellan markeringarna. Fåren är ju lite för människovänliga, så att få med dem är inte så svårt, men det gällde ändå att få Ace i rätt position i varje vändning. Det gick bra ända till tredje benet. Där hade fåren en oemotståndlig dragning mot ingången till hagen och rätt som det var stack de helt enkelt. Med tanke på hur Ace är, stannade jag honom genast, så att fåren fick springa i väg. Jag behövde inte nyttja linan, utan Ace låg snällt kvar, fast jag såg hur det spritte i honom. Fåren passade på att springa in i fållan som de tydligen anser vara en trygg plats. Vi gick och hämtade dem och så började vi om igen. Återigen blev det oro på tredje benet. Jag skickade Ace vänster för att möta upp dem, men oron blev plötsligt för stor och vips var Ace inne och röjde i flocken. Jag andades ut och in ett par gånger och försökte lugnt säga till Ace att ligga ner. Det tog ett tag, men till slut gav han med sig. Jag bestämde mig för att ta det lugnt, så jag bannade Ace ett slag då han låg på rygg, men sedan fortsatte vi där vi slutat. Så gick vi ytterligare ett varv och nu var jag noga med att skicka upp Ace ordentligt i draget, så att fåren kom till markeringen utan att fly och sedan fick de springa rakt fram mot utgången och fållan (som nu var ordentligt stängd). Jag la Ace och fåren blev lugnare och stannade. Så kunde vi fortsätta och vi tog ytterligare ett varv och det gick utan några incidenter. Skönt!! Jag tror, att jag har kommit på, hur jag ska kunna förebygga inrusningar i framtiden. Ju säkrare jag blir på, vad jag förväntar mig av både Ace och fåren, desto lugnare blir Ace. Han vill ha en lugn och säker ledning. Då gör han rätt.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *