Dagen d ”allting” hnde

I gr den 22 oktober 2008 var fr mig en mycket hndelserik dag. Jag hade sedan en mnad tillbaka bestmt med slaktaren att lammen skulle slaktas denna dag. Jag bad Anna som brukar valla p mina fr hjlpa mig att valla bort dem till vra grannar Brje och Anna som bor 2-3 km bort p morgonen samma dag, fr ven han skulle slakta den dagen och har bttre utrymmen n jag. Allteftersom dagen nrmade sig, upptckte jag att man brjade grva ner nya elkablar i marken i vr omgivning och en annan granne hade bestllt en stor skogsavverkningsmaskin som skulle ta ner hans skog som grnsar till vr mark. Han erbjd ocks oss att ta ner ngra trn p vr tomt. Precis p morgonen den 22 oktober hade man hunnit fram till vgen, dr Anna och jag skulle passera med mina lamm. Tv jttemaskiner mitt p vgen allts. Nr jag slog p min mobil samma morgon fr jag dessutom ett meddelande frn yngste sonen, att nu var ett barnbarn p vg i rask takt. De hade just krt i 160 km/tim till Varbergs sjukhus fr att hinna fram i tid. Med detta i huvudet gick jag fr att frhandla med grvmaskinisten och skogsavverkningsmannen. De var tillmtesgende och lovade att stnga av sina maskiner och hlla sig borta frn vgen just d vi kom med lammen. Jag skulle bli tvungen att ringa till en annan granne som bodde alldeles vid grvmaskinen s att han kunde frvarna att vi skulle komma. Nu gllde det bara att smidigt f ut lammen frn hagen och skilja dem frn baggen och tv andra lamm som skulle sparas av olika skl. (Det kunde ju ta tid om vi hade otur).
Vi lyckades dock bra och Anna gick fre med Fonzie vallandes efter och jag gick en bit bakom med Ace beredd, om lammen skulle krngla. Han fick rycka ut ett par gnger, men annars klarade Anna och Fonzie lammen bra. Grvmaskinisterna stod och gjorde nstan honnr t oss och skogmaskinen tog itu med trd p vr tomt, medan de vntade.
Vl framme hos Brje och Anna tog vi in lammen i en flla inne i ladugrden och vi kunde lttade g hem igen. Just nr jag var hemma, kom nsta sms: Lille Malte var fdd, 2 timme efter ankomsten till Varbergs sjukhus. Dr var allt mycket fint och trevligt och de tnkte inte vga och mta barnet n p ngra timmar, fr han lg och myste med sin mamma. Ytterligare ngra timmar senare kom besked: 3750 gram och 52 cm.
Sjlv befann jag mig d ter hos slaktaren och assisterade. Nr mina sex lamm var slaktade fanns lika mnga ngot mindre invallade lamm i Brje och Annas hage och dessa skulle Ace och jag ta in i fllan, medan slaktaren tog reda p mina lamm. Jag knde mig lite nervs, eftersom Ace inte alltid r att lita p och kaos i frhagen och p grden hade jag just d inget behov av. Men efter ett litet litet race inne i hagen la sig Ace ner och jag taggad till 150 procent fick honom att ta ut fren p grdsplan, gra en vid svng runt dem och sedan fsa in dem i fllan. Vi hade gott om utrymme och jag la Ace lngt bakom fren som var mycket knsliga fr Ace’ rrelser och ltt som en pltt styrde han dem rtt in i fllan. SKNT! Slaktaren blev riktigt imponerad, fr att han hade vid ngra tillfllen varit med om frgare som inte lyckades f in lammen, dit de skulle infr slakten och han arbetar alltid under tidspress.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *