Tackorna vallades hem

I dag bestmde jag mig fr att valla hem tackorna frn Mervallahagen alldeles ensam med Ace. Somliga kallade det modigt, men jag skulle nog hellre sga dumdristigt. Nvl, jag gick till hagen med Ace i lnglina, krokade av grinden t rtt hll, s att tackorna naturligt skulle g t mitt hll, nr de gick ur hagen. (Trodde jag). Vi fick leta lnge efter fren och nr vi vl gjorde det, smatt de i vg i full karrir. Nr vi kom till ppningen stod en hjlpsam granne dr och hakade p grinden igen, d han hade trott, att ngon obehrig varit dr och hakat av den.

Fren for ut genom hlet med Ace efter allt annat n kontrollerat och efter ngra turer sprang de in i hagen igen. Nu fick jag verklig hjlp av grannen som stod kvar och anvnde bde stngslet och grinden fr att sprra av vgen, ner mot stora landsvgen. Ace och jag gick ut och letade reda p fren igen och den hr gngen tog vi det riktigt lugnt. Jag gick fre och Ace lngt efter. Det gick bra, d tackorna r vldigt tama egentligen. Sedan gick vi i sakta mak ca tv km utan ngra egentliga problem. Efter halva vgen gick ven jag efter fren och Ace fste. D var det praktiskt med lnglinan, om han fick fr brttom. Vid de bda svngarna gick Ace ut bra och fick fren p rtt kl. Sedan hade vi bara en rakstrcka kvar som r en mindre bilvg. Inga bilar syntes dock till, men en dam kom gende p vgen. Fren gick ganska lngt framfr oss och de fick alltmer brttom ju nrmare hemma vi var. Pltsligt knppte det till i skallen p Ace och han tnkte brja jaga fren, men jag hade ett stadigt tag i lnglinan, s han fick tji. Jag blev fruktansvrt arg p Ace och bannade honom riktigt ordentligt. Sedan fortsatte vi och fren hade nu ftt upp farten och flydde hemt. Nr vi passerade damen frskte jag hlsa glatt och kanske flla ngon kommentar om besvrliga hundar som hellre vill jaga n valla fr, men damen var sur som ttika och hlsade knappt. Efter en stund kom jag p, att hon frmodligen tog illa vid sig, nr jag gav Ace en uppstrckning. (Eller s hade hon en dlig dag, eller var rdd fr fr, vad vet jag). P landet brukar man ju hlsa, s det var lite frvnande.
Nr jag kom hem var fren frsvunna. Grinden till hemmahagen var stngd eftersom baggen gick dr med ett tacklamm. Jag fortsatte lngs hagen och nr den svngde, sg jag att fren sprungit in p en sidovg som leder till ngshagen dr hemma och dr stod baggen och lammet. Jag verlt Ace till en annan dam som rkade st p vgen och gick fram till hagen och lyfte upp stngslet, s att tackorna kunde g in. De var hemma!!

Efter lunch brjade jag klippa dem. Jag hann bara med tv, d saxen krnglade s mycket att jag till slut for i vg till grannen som jag slaktade hos. Fr honom tog det en timme att f ordning p saxen.
free counters

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *