Dramatik i arla morgonstund

Tjugo ver sex ringer min telefon! Jag blir orolig, d min mamma r gammal och sjuk, men det r vr granne som berttar att hon trffat p alla mina lamm p vg hem till mig. (De gr vanligtvis i Mervallahagen som ligger ca 2 km bort). Fren hade dock blivit skrmda av en bil och sprungit ut p ett grde som grnsar till skogen, s hon visste inte riktigt var de just nu befinner sig. Jag klr mig snabbt, tar Ace och cykeln och sticker i vg. Jag ser inga fr p grdet (bara en hjort) och brjar tro att grannen drmt. Jag cyklar bort till hagen och ser hela tiden spren efter lammen i form av spillning. Vl framme ser jag till min ”lttnad” att fren helt enkelt knuffat upp grinden som inte var ordentligt ombunden,( jag hade missat en stolpe), s nu vet jag i alla fall att inte samtliga fr hade hoppat och att jag antagligen kan ha dem gende i hagen i fortsttningen ocks, om jag bara lr mig att stnga grinden ordentligt!
Jag cyklar tillbaka och stller cykeln i en korsning vid grdet och gr in med Ace mot skogen fr att leta. I skogsbrynet str fren inne i en trdgrd. Jag skickar Ace, men buskar och trd gr att jag inte har full kontroll och Ace lyckas splittra flocken. Han brjar jaga de tre som r kvar och nr jag vl fr stopp p Ace r nio fr frsvunna och tre str i en hsthage, dr ett fl och hans mamma rusar omkring helt frskrckta. Det blir till att g och be grannen Ingrid att hjlpa mig att f ut fren ur hsthagen. Som vl var har klockan hunnit bli ca sju och Ingrid r uppe. Hon tar med sig sin bordercollie Malva och hjlper mig att ppna grinden. Jag kan skicka Ace som fr ut fren. terstr att leta reda p de vriga nio. Ingrid och Malva passar de tre, medan Ace och jag cyklar hem. Inga fr, grannen som ringde mig har inte sett dem. Jag fortstter frbi grinden till tackorna och uppe i trdgrden hos grannen p andra sidan vrt hus gr de nio lammen och mumsar. Jag skickar Ace som nu skter sig exemplariskt och gr tillbaka till grdet, dr Ingrid, Malva och de tre lammen vntar. Dessa ansluter sig till flocken och vi kan valla hem hela flocken till Mervallahagen igen. Fren gr in i ytterligare en trdgrd, men med Ace’ bengna hjlp fr jag snabbt ut dem igen och sedan gr hela vandringen utan problem. Fren inser sjlva att de ska g in i hagen, nr vi i framme och jag kan binda ihop grinden p rtt stt. Sknt!! Ace och jag gr hem och jag kr fem lass frn strbdden, innan det r dags fr den vanliga morgonpromenaden med Ingrid och Malva!

Dagens vallning r avklarad.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Fr, Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *