Kurs hos Mosse

I mndags var Kicki, Lena, Gunnel och jag hos Mosse p heldagstrning. Vi brjade kl 10. Frst ville Mosse att vi visade upp vad vra hundar kunde p en ganska stor flock fr. Mosse var mycket noga med, att vi med vrt kroppssprk skulle visa hunden vad vi ville och under den hr frsta vallningsomgngen fick vi inte anvnda ngra muntliga kommandon i stort sett. Vi skulle pressa hunden med hjlp av kppen eller piskan, vi fick stanna eller lgga hunden och anvnda oss av pysch-ljud. P s stt skulle vi f hunden att g runt fren, driva dem till oss och fsa bort dem. Gjorde hunden fel, t ex brjade glida i fsningen eller g fr fort, fick vi sga hans namn och kalla in honom lite grand, s att han blev uppmrksam p sin frare och att det var fraren som bestmde. Gick det fr fort i framdrivningen, skulle vi springa det fortaste vi kunde mot fren och genom flocken fr att stanna hunden. I utgngen skulle vi anvnda hunden namn fr att tala om fr honom att vi hade koll p vad han gjorde och f honom att lyssna till oss och kanske sjlv frska rkna ut vad vi egentligen ville. Allt detta skulle vi gra fr att hunden sjlv skulle lra sig att lsa av fren och f den knsla fr vallningen som han mste ha, fr att bli en bra vallare p lnga avstnd ocks. Med enbart lydnad kan vi kanske klara hunden och fren p upp till 150 meter, men sedan gr det inte lngre.

Nr Ace och jag gick fick jag problem med att Ace blev upphetsad och skrmd av piskan. Mosse menade d, att jag absolut inte fick lta Ace springa ifrn pressen utan se till att han la sig och sedan lta honom ligga kvar medan jag hotade honom med piskan. Han mste ovillkorligen lyda, nr jag bestmde mig fr att stanna honom. Ace fick aldrig ngonsin bestmma varifrn en utgng skulle g, eller s.

Under andra vallningsomgngen fick vi anvnda kommandon och d skulle hunden hmta frflocken p lngt hll, d de stod tryckta mot ett staket lngst bort i hagen. Jag hll d kontakt med Ace under utgngen och fick honom att g ut bakom fren och lgga honom kl 12 fr att sedan i lugnt tempo driva fram fren. Mosse frskte hitta riktigt svra lgen som kunde provocera Ace att kanske brja jaga, men Ace klarade alla lgen fint.

Under det sist passet fick vi lra oss grunderna i delningen. Det r otroligt viktigt att det gr mycket lugnt till nr vi som frare delar p fren. De fr absolut inte springa t samma hll allihop fr d blir de bara upphetsade och allt blir mycket svrare. I brjan ska vi gra en mycket stor lucka mellan frflockarna och sedan kalla in hunden nda in till oss. Vi kan grna g ner p huk, nr vi gr det. Senare r det viktigt att visa hunden nr den r mitt i mellanrummet, vilken flock den ska driva bort. Hunden mste frst och frmst lra sig frst, vad den hller p med. Drfr r det viktigt, att man i det dagliga arbetet ofta tar bort en flock fr som kanske rkat dela p sig, s att detta blir ngot naturligt fr hunden.

Som sammanfattning av Ace’ vallning den dagen, sa Mosse att han inte alls var ngon svrkrd hund, d han egentligen r mycket lydig, men att jag mste gra mig stor och stark och auktoritr och i god tid visa Ace vad jag krver av honom. Ingen tveksamhet och god framfrhllning r nyckeln till att jag ska lyckas. Det lt ju hoppfullt.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *