Mera lamning

Nyfött lamm

I går, den 26 april födde Måssa två bagglamm. Det var vid åttatiden på morgonen och allt gick perfekt och jag var med. Bara en tacka kvar var det då, men det är ungtackan Hedda som är väldigt liten.
I dag när jag kom ut för att ge fåren mat vid halvåtta såg jag att Hedda var väldigt svullen och att en liten liten tråd av slem hängde ner i baken. Jag stängde in henne i fårhuset och gick på min vanliga morgonpromenad i skogen med Ace. Den tar trekvart ungefär. När jag kom tillbaka låg Hedda och tog det lugnt. Strängen var borta. Jag tittade sedan till henne ungefär en gång i timmen, men det hände inget mer. Vid halvtretiden på eftermiddagen hade det kommit en liten blodig sträng inte mer. Jag hade besök av en kollega och hennes dotter och när vi skulle gå för att titta på backsipporna tog vi vägen förbi min granne, Ingrid för att höra vad hon kunde råda mig till. Nu hade det dock gått sju timmar, sedan jag trodde att det satt i gång. Ingrid rådde mig att gå in med handen och känna efter om det var öppet, eller om förlossningen inte kommit igång.
Men när vi kom tillbaka till Hedda kunde man se en klöv och vi väntade med spänning att hon skulle föda. Så fick jag se huvudet också och jag försökte dra ut lammet, men upptäckte då att det bara fanns en klöv framme. Hjälp!!! Jag ringde till Ingrid som konstaterade felläge och att jag måste skjuta in lammet i livmodern igen, för att sedan leta reda på den andra klöven. Då lät jag så ynklig, att hon förstod, att hon måste komma och bistå mig. Ingrid kom och smetade in handen och armen med jodopax och sedan gick hon in och tryckte allt vad hon var värd. Till slut kunde hon få tag på den andra klöven också och med förenade krafter drog vi sedan ut lammet som faktiskt fortfarande levde!!! Det var stort och livskraftigt och jag hoppas att det inte kommer fler. Jag har just varit ute och tittat till henne och det hänger en liten blodig påse där bak, men jag tycker också att det är en liten vit sträng där också, men riktigt säker är jag inte. Hedda och hennes lamm hade lyckats smita ut ur lamningsboxen och befanns sig utanför fårhuset när jag kom, så jag fick ta in henne igen. Hon bäddar fortfarande. Måtte det inte komma fler! Framför allt inte om det också ligger fel.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *