Träning i Ärla

 

I går, tisdag reste jag till Ärla med Shep för att träna med Waiwi Ehlin och Lisbeth Holm. Det visade sig att Waiwi hade fyra lamm i en hage på Lisbeths ägor. Hagen var mycket stor och Waiwi satte upp lite markeringar här och där, så att vi kunde träna tävlingsmässigt. Det fanns också en fålla i hagen som aldrig tidigare används på de här fåren.

Shep och jag fick börja. Jag skickade vänster och jag tror att han lyckades ta fåren ganska rakt till mig. Han kom som vanligt in lite grunt bakom, men han skrämde inte fåren och han la sig när jag visslade. Lammen var väldigt springiga och det gick ganska fort på första benet, men jag lyckades hålla Shep på benen ganska bra, men vi missade ”grinden” som var en smal öppning mellan staketet och en upp och nervänd hink. Vi missade även de andra grindparet tyvärr, för lammen hade hög hastighet och jag var lite sen med mina kommandon. Delningen lyckades dock på första försöket, även om det tog lite tid och sedan skulle lammen in i fållan. Det var inte lätt. Om det hade varit tävling hade både tid och poäng tagit slut, men vi gav oss inte och till slut hade vi fått in dem. Det krävdes, att jag var mycket stillsam och att jag kunde flytta Shep bara några mm i taget och det lyckades vi med till slut.

Sedan ställde Shep och jag ut fåren åt Waiwi som inte blev riktigt nöjd med Troy den här gången. Hon lydde inte riktigt som hon brukar och det blev en rejäl sväng på framdrivningen.

Lisbeth hade en riktigt duktig hund som gick väldigt fint, men hon hade blivit lite olydig den sista tiden enligt Lisbeth som har slutat att tävla med henne. De gick också banan och klarade allt utom delningen. Fållan var plötsligt väldigt enkel för både hennes hund och Troy. Så snabbt får lär sig.

Solen sken, det var varmt och vi hade väldigt trevligt i vallhagen. Jag fortsatte med att träna fråndrivning medan jag stod kvar vid pinnen, men på långt håll kunde jag tyvärr inte styra Shep utan han kom tillbaka med fåren. Visslan till vänster fungerade fortfarande inte.

   

Troy

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *