Vallkurs i Skinnskatteberg

Under helgen var Ace och jag p vallkurs i Skinnskatteberg med Egil Syverbraaten frn Norge. Det var verkligen en mycket lrorik och nyttig kurs! Visserligen regnade det nstan hela tiden, men Eva och Allan hade satt upp ett ordentligt tlt med kamin inne i hagen, dr vi satt och t och vi hade ocks regnskydd medan vi satt och tittade p dem som tvlade.

Vi var nio ekipage som deltog och trots att solen gr ner ganska tidigt den hr rstiden fick vi alla vr beskrda del av individuell trning. Vi var tre mlarmrdare, Marita med Millan, Nina med Mac och s jag och Ace. De vriga kom frn Dalarnas Vallhundsklubb samt Solveig frn Bohusln-Dal.
Ace brjade genast med att visa upp hela sitt register. Han bde vallade lugnt och fint, men gjorde ocks inrusningar, dr han inte slppte det fr han jagade i fatt p en lng stund. Egil konstaterade, att vi behver g tillbaka till grundtrningen och framfr allt trna Ace i att driva p ganska nra hll och att jag d ser till, att han verkligen balanserar upp fren, nr jag gr i runt i svngar. Det ska jag gra genom att svnga tillbaka mot honom och klatscha till lite med staven mot honom s att han svnger ut bakom fren. Ace svarade mycket bra p den trningen, men nd slutade nstan varje trningspass med en inrusning.

Andra dagen fick vi ocks lra oss grunderna i hur man delar fren. Det r mycket viktigt att det r du som frare som delar fren genom att lgga hunden i draget och lta honom ligga stilla dr, medan du frsker skrmma fren att dela sig. Vifta med kppen framfr dem ganska frenetiskt, (behvdes med vra fr) och backa sedan, spring fram emot fren och frsk igen. Hll p s, tills det blir en lucka och se sedan till att f en mycket stor lucka emellan fren. Frst d kallar du lugnt p hunden som ska komma nda fram till dig och ta emot mycket berm. Sluta sedan dr. Trna detta lnge och misslyckas aldrig, innan du gr vidare med att vnda hunden mot dem som ska drivas bort.

Vra fr var mycket svra att dela, men sedan vi tagit bort de mest dominanta tackorna, lyckades vi dock att dela dem, frst utan hund och sedan ven med vra hundar. Det var mycket roligt, men jag var som vanligt lite fr yvig i mina rrelser, vilket skrmde Ace. En gng fick jag i alla fall in honom till mig.

vallkurs-egil-skinnskatteberg-061021-22 (36).jpg

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *