Vallkurs med Jonas Gustafsson

Nu har Shep och jag varit p kurs. Det var nyttigt och bra. Frst var det teori i en timme ungefr och dr lrde jag mig kanske inget nytt, men det r bra med repetition. (Jag hade med mig mina anteckningar frn 2004 och det var samma innehll.) Vdret var fr en gng skull mycket ostadigt, men nr vi gick ut efter teorigenomgngen hade det slutat regna, s vi hade tur.

Jonas betonade vikten av att trna frndrivningar vldigt mycket. 90% av all vallning bestr av frndrivning. Det passade mig bra, fr jag behvde f hjlp med att f fart p Shep p lngt hll, trodde jag. Det visade sig i stllet att det jag behvde f hjlp med, var att stanna upp Shep lite d och d, men inte s mycket att han lgger sig. Jag behvde helt enkelt en ”saktavissling”. Jonas tyckte att jag var alltfr kraftfull i mina visslingar och det triggade Shep att springa fort fr att sedan lgga sig, nr jag visslade ”stanna”. I stllet skulle jag frsiktigt vissla framt med bara hgst tv signaler och sedan frsiktigt blsa lite kort stanna, vnta ett slag och sedan vissla ”framt” igen. I frndrivningen ska jag inte anvnda ngra riktningskommandon, utan bara stanna honom och lta honom g t vilket hll han vill med fren, fr att f in ett lagom tempo. Det som hnde d, var att Shep sjlvmant balanserade upp fren rakt fram!! Det var hftigt att se!

Vid ett hmt mste jag stanna Shep kl 12 och sedan frsiktigt ta fram honom och med piskan lugna ner honom, om han springer fr fort, alternativt att jag springer mot honom.

Konsten att f ut Shep i ett lngt hmt hann vi dock inte med. Hoppas Peter och jag fixar det en gng fr alla p nsta kurs!

 

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *