Vallkurs med Karin Söderberg

m_Vallkurs-liding-Karin-Soderberg-070902 (46).JPG
Nu har Ace och jag varit p vallkurs i dagarna tv. I gr, lrdag var vi i Hl och vallade p Kicki och Lenas fr och i dag var vi p Liding och vallade p Britt, Lotta och Gunnels fr. Karin Sderberg var instruktr bda dagarna.
Karin brjade med att vid kaffebordet g igenom alla deltagarnas hundar och frga vad var och en ville trna och om starka och svaga sidor hos vra hundar. Jag ville f hjlp med att f Ace att g ut ordentligt runt fren och inte stanna kl nio eller tio, samt att f honom att flanka ut ordentligt i drivningen mot mig. Helst ville jag ocks f hjlp med att komma till rtta med hans inrusningar som hnder d och d fortfarande.

Vi var fem ekipage frsta dagen och sex andra dagen. Alla hade hundar som var godknda utom jag men ingen hade tvlat mer n IK1 och ingen hund var ldre n tre r. Vi hade allts ganska likartade problem och frgor, ven om vra hundar var mycket olika. Ja, vi konstaterade frsts snart att Ace r en ”tvrtomhund”. Han har ltt med det som andra fr kmpa med ganska lnge, medan han har mycket svrt med sdant som r ltt som en pltt fr de andra. Ace fick t ex avsluta sina pass med att fsa fren, fr det r en riktig belning fr honom, medan han fr tnka och kmpa tappert fr att genomfra en drivning till mig p ett ngorlunda civiliserat stt.

Det jag ska tnka p r: 1. Hlla kppen i rtt hand vid drivningen, s att det blir ltt fr Ace att frst t vilket hll han ska flanka.
2. I hmtet mste jag hlla min position, dr jag stod, nr jag skickade hunden. Ska jag rra mig r det framt rakt mot djuren. 3. nr Ace stannar i utgngen ska jag harkla mig strngt och snabbt f i gng honom igen, s att han frstr, att han mste g hela vgen till kl 12. Det r ingen id, att bara lgga honom och snllt ge ett nytt vnster eller hgerkommando. D kan han till slut tro att det r s det ska g till. 4. Jag mste trna p att verkligen veta var hger och vnster r och snabbt kunna ge dessa kommandon. 5. Frska undvika alltfr svra lgen, dr inrusningarna brukar ske. Stanna hellre Ace och ge ett nytt sidokommando, men trna grna i lite svrare terrng, s att han lr sig att parera trd, stenar och andra hinder och nd f med sig fren.

Det var tv mycket nyttiga dagar p fr som var betydligt rrligare n mina egna, men nd inte extremt springiga!

Vi avslutade bda dagarna med att ta in fren i fllan. Frsta dagens fr var mycket svra att f in och d gllde det att snabbt ge rtt korta kommandon t rtt hll fr att f fren i position. Andra dagen var fren mycket ltta att f in, men med Karin och Lotus’ bengna hjlp blev det till slut tillrckligt svrt det ocks.

m_vallkurs-hos-kicki-karin-soderberg-070901 (38).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *