Vallkurs med Peter Nilsson

I gr var Marianne Steffansson med Jojo och Nova, Britta Larsson med Titus och jag och Ace p vallkurs hos Peter Nilsson i Skinnskatteberg. Det var mycket nyttigt.

Peter inledde med att vi fick visa upp vra hundar ngra minuter var. Sedan frgade han ut oss om vilka kommandon vi anvnde och varfr. Framfr allt var han noga med att vi skulle veta hur vi anvnde vra kommandon och vad vi egentligen ville uppn med dem.

Sedan visade han oss, hur vi ska f hunden att alltid lgga sig nr vi sger ”ligg”. Vi ska peka p hunden med vallstaven olika hotfullt beroende p hur knslig hund vi har. Nr hunden vnder bort huvudet pyschar vi p den, s att den flankerar. Om den frsker snika in ska vi jaga hunden, tills den slutar valla och slpper blicken p fren. I det gonblicket lgger vi hunden som d r s pass mr att den alltid lgger sig. Sedan ger vi den ett mjukt vnster eller hgerkommando och gr om proceduren tills den gr ut s mycket som vi vill.

Mitt problem med Ace r att han inte vill g till vnster. Varje gng jag pyschade sprang han t hger och gjorde det bra. Nr jag berttade detta fr Peter, sa han till mig att lgga Ace och sedan g till hger och hota en fiktiv hund som lg dr. P s stt skulle Ace vlja att fly det obehaget genom att springa t vnster. Men t o m detta var svrt fr honom, s jag fick dessutom lgga in ett vnsterkommando. D fungerade det, men Ace drogs snabbt in mot fren, s d mste jag anvnda min ”klickrst”, vilket betyder ett illvrl mer eller mindre. D slppte Ace fren och gick ut ordentligt och la sig snllt kl 12 p mitt kommando.

Det som jag verkligen uppskattade med den hr kursen var att Peter frklarade och frgade s mycket, s vi inte kunde undg att frst varfr vi gjorde saker och ting.vallkurs-peter-nilsson-090923 (18)

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *