Vallning i Skottland

Nu har Ace och jag varit i Skottland, Ettrick valley hos Bobby Daziel och vallat. Vi reste tillsammans med Maud frn Kungsbacka och hennes hundar Bess och Bass i hennes bil. Frst reste vi hela natten till Amsterdam, dr vi fick vnta i mnga timmar p frjan till Newcastle och sedan var det ett par, tre timmars resa tills vi var framme. Oj, oj vilken trning. Bobby trnade med oss en gng varje frmiddag, om han hade tid, men sedan fick vi valla hur mycket vi ville p de platser som hunden klarade av. De mer avancerade hundarna och deras frare hll till p ”The Brae”, (stavas det s?), dr de fick hmta fren uppe p berget, ca 500 meter i stort sett lodrtt uppt. Sedan styrde de enkelt (tminstone sg det s ut) fren genom ett antal grindar p vg ner fr att slutligen kalla hem hunden igen. Det var Anne med Jed, Bel och Ross samt Katja med Loki, bda frn gteborgstrakten som klarade detta galant. Ace och jag samt Maud med Bass fick nja oss med trningshagen hemmavid eller den lite strre hagen ”Hayfield”, medan Bess var p The brae ibland. De frsta dagarna jagade Ace i vanlig ordning, men efter ngra dagar, insg han det fniga i detta beteende och brjade likna en vallhund. Jag fick dock alltid g halva vgen till fren, innan jag skickade ut Ace. Srskilt i vnstern har han svrt att inte dras in mot fren p g a sitt alltfr starka eye. ”Det dr r ingen ltt hund fr Britta att valla med” lr Bobby kommenterat, nr han sg oss de frsta dagarna. Vid sista trningen, sa han dock att nu hade jag blivit en riktig vallhundstrnare! M det hlla i sig.

Nr vi inte trnade, gnade Ace och jag tiden t att vandra p de skotska bergen. Vi var uppe p toppen fyra gnger till fots och d var vi s nra solen, att trots att det bara var soligt ngra f dagar, kommenterar alla hr hemma att jag blivit mycket solbrnd.

Lekamligt blev vi mycket bortskmda. Shiela, Bobbys fru lagade underbar mat med dessert till bde lunch och middag och skulle jag rka stta migi vardagsrummet, kom hon genast och frgade om jag ville ha te eller kaffe. Dessutom hade Anne och Katja med sig en jttelik burk med godis som stod p vardagsrumsbordet. Visserligen var Bobby svr p den, men den rckte ven till oss vriga.

All motion gjorde dock att vgen stannade ngot under det den stod p vid avresan, nr jag kom hem efter tv veckor!Att Ace badar frivilligt r ngot som aldrig hnt frut. Tala om att vara varm efter ett hrt pass!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vallning i Skottland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *