Flyttning av fr

I r har grset vxt lite fr mycket i Mervallahagen, dr mina fr har gtt den senaste mnaden. Hagen r kuperad med buskvegitation dessutom. Mina fr uppfr sig inte alltid som de flockdjur de anses vara utan gr i mycket sm grupper, ofta en tacka med sina lamm. Detta gr att det har varit vldigt svrt att rkna in dem. I frrgr var jag i hagen mitt p dagen fr att fylla p vatten och jag ville d passa p att se att alla fanns p plats. Frst hittade Ace och jag 11 fr och sedan fem till, men de terstende tv var helt omjliga att hitta. Ace och jag gick genom hagen tre gnger i hettan utan att hitta dem. Jag gick tillbaka till flocken och tittade efter vilka som fattades och konstaterade att Inga Elin och hennes lamm inte var dr. Jag blev tvungen att lmna dem med ofrrttat rende. Dagen innan hade jag inte heller haft koll p att alla var till stdes. Detta oroade mig lite, eftersom jag frra ret hittade en tacka som trasslat in sig i gammal eltrd och som inte kom loss. Visserligen har jag frskt ta bort allt vad trd heter, men man vet aldrig. Ace och jag var dr p kvllen igen och d fanns pltsligt Inga Elin med de andra som om ingenting hade hnt.

D bestmde jag mig fr att flytta fren till grannens marker. De vill grna ha sina hagar betade och de har dem mitt framfr sitt hus. De erbjd sig att hjlpa mig att flytta fren, men jag tyckte att Ace och jag borde kunna klara detta sjlva. (Det r ungefr tv km att g p vgen).

Ace och jag gav oss av p eftermiddagen och som vanligt fattades det fr i den stora flocken. Det var fem fr som fattades, dribland naturligtvis Inga Elin med lamm. Vi hittade dem dock relativt snart och jag rknade till arton.

Det gick ltt att f ut dem genom grinden. Sedan sprang de fort vgen fram och Ace och jag kom p efterklken. Vi mtte en bil, vars frare blev lite frskrckt, men Ace vallade fram fren, s att de sprang frbi bilen vid sidan av. Vid frsta svngen sprang fren ut p kern, dr det vxer baljvxter och det gillade inte Ace, s dr blev det lite jakt men jag fick snabbt stopp p honom och kunde valla tillbaka fren till vgen. Nu skulle vi frbi tv hus med trdgrdar. I den ena fanns det ett intressant potatisland som fren ville underska, men Ace hindrade dem. Nu var det en lng rakstrcka p en mycket liten vg, dr aldrig ngra bilar brukar kra, men naturligtvis kom det en fyrhjuling puttrande efter oss. Han fick dock vackert vnta och kra sakta efter oss, vilket skert bara var bra. I nsta svng ville fren ta av t vnster som r hem till mig, men jag skickade Ace och han fick dem p rtt kl. I nsta svng gick det ocks bra och fyrhjulingen fick ntligen fri vg. Nu var det bara en rakstrcka kvar fram till hagen, dr fren skulle g och dr stod garna och vntade p oss. Innan dess skulle fren dock passera ngra mycket intresserade hstar och ett par sm skllande hundar, men ven detta klarade Ace med glans.
Vl inne i hagen, rknade jag in fren och till min hpnad och fasa var de bara 17!! Jag rknade och rknade. Alla gammeltackorna var dr och baggen, men ett lamm saknades!! Mystiskt. Jag fick skjuts bort till Mervallahagen och vi letade frtvivlat efter lammet, Mssas ena bagglamm, men icke. Jag fyllde p med friskt vatten i hagen och gick hem. P vgen varskodde jag i ett hus om vad som hnt. Nr jag var halvvgs hemma, ringde telefonen. Det var garna till hagen som kommit hem och rknat igen och konstaterat att nu var det 18 fr i hagen. Mssas lamm mste ha gmt sig i det hga grset, nr vi kom fram. SKNT!
Ace och jag klarade allts hela frflyttningen alldeles sjlv. Det kndes mycket bra!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Fr, Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *