Vallning p stubbkern

Oj, oj, oj sger jag bara! I dag kom Susanne Johansson hem till mig, dels fr att hjlpa mig att fnga in ett par fr som jag behvde tvtta pannorna p, d de hade sr dr som flugorna var vldigt frtjusta i, dels fr att trna vallning. Srbehandlingen gick mycket bra och snabbt.

 

Eftersom bonden bredvid just slagit sin kornker ville jag att vi skulle ta ut fren dit, d jag behver trna Shep p lite strre avstnd n vad min hage bjuder. Efter lite om och men fick Shep ut fren ur hagen och han brjade valla dem t rtt hll. Tyvrr hade jag glmt, att jag skulle be Susanne att stlla sig med sin hund vid nsta infartsvg, eftersom den leder frbi frens ordinarie hage och dit vill de. Fljden blev att tackorna sprang det fortaste de kunde in p den vgen och genom att vgen r trng med staket p bda sidor s kunde inte Shep komma frbi fr att hmta upp fren. Dessa fortsatte rakt fram in p en tomt och in i deras skog, dr de dock stannade. Shep och jag kom efter och jag skickade runt Shep och hmtade upp dem. Just d hr jag hur tomtgaren startar sin traktor och kr ut p den vg ven tackorna nu springer ut p. Jag frutsatte frsts att traktorfraren skulle stanna och frga hur han skulle bete sig. Men det gjorde han inte utan krde bara vidare med fren framfr sig!!! Efter en stund var bde han och fren puts vck!

Dr stod Susanne och jag med lng nsa och tv hundar. Vi trodde att fren kanske valt att springa bort till den hage de varit i p frsommaren ca tv km bort, s vi brjade knalla dit. Efter en stund hade vi fri utsikt ver kar och ngar, men inte ett fr s lngt gat ndde. Jag knackade p hos grannarna, men ingen hade sett ngra fr. Susanne ppekade att hon inte kunde se ngon frspillning heller. Det brjade knnas riktigt besvrligt. Tv grannar fick mitt telefonnummer, om de skulle upptcka ngra fr och vi brjade g hem igen, fr att se om tackorna gtt tillbaka. D ringde en av grannarna och sa att hon tyckte sig se en flock fr uppe vid en annan grannes lada, en granne som ocks har fr. Men dessa fr var lngre fram enligt henne. Det konstiga var att husgaren befann sig utanfr sitt hus och han hade inte sett ngra frmmande fr. Vi vnde i alla fall om och gick till ladan dr fren inte stod lngre. Jag gick en bit lngre upp, fr jag pminde mig om att dessa fr fr tv r sedan just hade flytt dit en gng nr de skulle flyttas till frsommarhagen. Och mycket riktigt dr stod alla tta tackorna och glodde p oss. Jag bad Susanne att ta sin Peg och g ner en bit och passa s att tackorna inte sprang t fel hll, nr de skulle tillbaka och s skickade jag Shep att hmta upp dem. Nu gick det riktigt bra, fr de visste ju vart de ville, nmligen hem till sin egen hage. Men dr hade jag stngt grinden, fr vi skulle ju till stubbkern.

Jag sg framfr mig hur tackorna terigen skulle springa in till traktorfrarens tomt och in i skogen, men nr vi kom till avtagsvgen hade de faktiskt stannat bara en bit in p den vgen. Nu lyfte jag ver Shep in i hagen s att han kunde komma bakom fren och inte skrmma in dem lngre p den trnga vgen och det lyckades! Vi kom fram till stubbkern och trningen kunde brja ca en timme fr sent.

Susanne hll flocken fr mig och Shep och som vanligt gick Shep in fr nra fren i hmtet och dessutom ld han mig inte p lngt hll, nr jag ville stanna honom, fr att f ut honom bttre. Dr har vi mycket att trna p!! Det blev bttre efter ngra omgngar, men nu har den djkla bonden redan pljt kern, s nu har jag inte ngon stubbker mer!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *