Vallning på utskottstackorn

Mosse rådde mig att alltid ha lina på Ace, när jag vallar, så att jag har möjlighet att korrigera honom, om han skulle börja rusa och jag är i närheten av linan. Det verkar som om själva linan har en lugnande inverkan på Ace, för jag har nu vallat tre gånger på utskottstackorna i min hage och de tackorna är otroligt springiga och skygga. Anna och Krille var här och vallade först och vi insåg ganska snart att det var lämpligt att ta bort en av tackorna som är hermafrodit och väldigt styrande. När vi fångat in henne och bundit upp henne i fårhuset gick det betydligt bättre att valla på de fyra återstående tackorna. Fog och Chrille kunde t o m få in dem i fållan och ut dem igen och Ace kunde hämta dem utan att de hoppade över staketet som de gjorde tidigare.

I går kväll gjorde vi om samma sak och tackorna sprang fort i ett läge, då Ace brukar tappa huvudet, men han gjorde inte det. Jag skickade honom först vänster upp till kl 12 men vände på honom där och skickade tillbaka honom höger till kl 3 och så där höll jag på. Det gick bra för Anna och Fonzie också.

I dag var delar av fredagsklubben samt Kåre här och de kunde också valla på dem utan besvär, även om de var omöjliga att dela. I fråndrivningen kunde Ace hålla fåren lugna, men så fort jag var på andra sidan fåren behövde han bara röra sig lite för att fåren skulle börja rusa till andra ändan av hagen. Knepigt!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vallning på utskottstackorn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *