Vallningsvecka juli 2019

Den 8 juli 2019 for Ove, Jing och jag upp till Mariefred, dr Ove tog in p Mariefreds vrdshus frn mndagen till fredaagen. Sjlv kte jag vidare till Waiwi Ehlin i rla fr att umgs och valla.

Vi gick ut och vallade redan p kvllern men tyvrr regnade det ett fint regn och markerna var inte putsade s jag blev alldeles sjblt om ftterna. Men vi vallade p och det visade sej att jag inte hade riktig koll p vad Jing sysslade med t ex nr vi skulle ta in fren i fllan.

Men Waiwi hjlpte mej och till slut fick vi in fren. Nsta morgon regnade det fortfarande och mina skor var fortfarande lika blta. Fr att inte blta ner mina andra par skor ocks reste jag d in till Eskilstuna och ICA Maxi och kpte ett par stvlar.

Sen fortsatte vi att valla under ngon timme hos Waiwi. Att veta hur jag hjlper Jing att f in fren i fllan var det vi fokuserade mest p. Det kan vara bra att lgga Jing alldeles framfr fllan s att hon motar bort tackorna lite, medan jag ppnar fllan och sedan gller det fr Jing att verkligen ta ut svngarna och komma bakom fren mitt fr ppningen och sedan frsiktigt ta fram hennes tills fren ser enda mjligheten att g in.

Nr vi sedan skulle lmna hagen intrffade en ganska jobbig incident. Waiwi hll p med valpen och att gra ordning runt om och jag stagade upp grindarna till fllan som ramlat ihop. Pltsligt ser jag att tackorna r p vg ut ur hagen vilket i sej inte var ngot fel, d de nd skulle vallas upp till grden, men det vrsta var att Jing ftt syn p dem och gett sig i vg fr att hmta upp dem eller vad hon tnkte. Det blev i stllet jakt och en tacka frsvann ur sikte och var frsvunnen nr Jing kommit tillbaka och Sammy hade hmtat tillbaka de terstende fren. En tacka hade gtt ner sig i ett sankt dike som fanns mitt i den hage som nnu inte var putsad. Benny, Waiwis man kallades ner fr tackan r ur stnd att ta sig upp sjlv. Jag hittade dock var hon var och Benny drog upp henne. Han r tydligen ganska van vid det.

P eftermiddagen kte vi ngra mil bort och vallade p Kristina Liljeholms fr som inte brukar vallas s ofta s det skulle vara springigare och drmed mste jag vara frsiktig s att det inte blev ngon jakt. Det gick bra. Vi fste och hmtade fren om vartannat och Jing sktte sig.

Natten tillbringade jag hos mina gamla grannar i Stallarholmen, Ingrid och ke och fljande dag kte jag frst och hlsade p Jeanette Setterberg som numera bor i Lilla Koltorp mitt emellan Stallarholmen och Mariefred. Hon ska snart ta dit sina fr, s nsta gng kan vi valla dr ocks. Sedan kte jag vidare till Furholmen utanfr Trosa dr Annelie Wallin slagit ner sina boplar och hller p att bygga upp en stor frbesttning med framfr allt dorperfr. Kicki Alenadaff som jag sedan tillbringade natten hos hade ordnat frjobb fr Jing och Zaja, Kickis hund dr. Vi delade av ett antal bagglamm bl a och tog dem till en annan hage. Det var spnnande och nyttigt fr Jing. Jag mste planera jobbet bttre fr att Jing ska lyckas sa Kicki. Jag r oftast lite fr slarvig och spontan och handlar frst och tnker sen.

Dagen drp reste vi till Huddinge och vallade p Nina Sundelins fr. Marianne Ericson och Monica Moberg Falk var ocks dr. Nina dremot var bortrest tyvrr. Ninas fr r mycket vl invallade och vi tog ut ett lagamom antal fr t gngen och vallade p dem. Nu var jag lite bttre p att planera, nr vi skulle dela av flocken.

Nu ville jag trna p ett hmt p minst 150 meter. Det gick inte s bra och jag blev lite deppig. Jing skar i hmtet och sprang tv varv runt flocken innan hon tog tag i dem och kom med dem. Jag prvade igen men d la jag Jing p 150 m och gick fram till flocken sjlv innan hon fick g ut. D gick det bra.

Fsningen av de hr fren gick bra och jag knde att fsa kan Jing. En sanning med modifikation skulle det s smningom visa sej.

Nu var vallningen i Srmland ver och p fredagen hmtade jag Ove och vi for hem. Men Waiwi fljde med i sin bil med Sammy och sedan vallade vi ytterligare ett par dagar dels i ”min” hage, dels hos ”Blommorna”, d v s systrarna Magnusson i utanfr Bors och ocks hos Maud och Sven i Hanhals. Waiwi lrde mej verkligen vldigt mycket under den hr tiden och nr jag kom till trningshagen p onsdagen d vi hade klubbdag dr var mnga frvnade ver hur fint Jing sktte sej.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.