Valltrning hos Christer Sjgren

I dag har Shep och jag varit hos Chrille Sjgren och trnat vallning. Anna Larsson och Flynn skulle ocks ha varit med, men stackars Flynn har ftt artros i trna och mste vila. Jag frstr inte, varfr just Anna alltid fr s mycket bekymmer med sina hundar. Flynn r ju en s duktig vallhund ocks som Anna har s stora frvntningar p. Hoppas, hoppas att det lser sig. Shep och jag for helt enkelt i vg ensamma och det kndes lyxigt att ha en privatlrare en hel timme. Shep r ju vuxen s han orkar med mycket vallning och Chrille sg till att han fick vila efter en halvtimme, d vi pratade om vallningen, s det gick bra. Det frsta som Chrille hjlpte mig att rtta till var att Shep grna kastade sig upp, nr jag gav honom kommandot ”get up”. I stllet rdde han mig att bara sga t..t..t till honom och d startade Shep lugnt och stilla och samma sak fick vi honom att gra med hjlp av visselpipan. Sedan menade Chrille att nu var det dags att ge Shep styrning och inte bara hlla p att skicka runt honom och annan grundtrning. Mitt bekymmer har varit att nr jag hotar Shep, nr jag ska ge honom ett sidokommando, s vill han grna ge sig av. I stllet ska jag frst sga ”lie down” ganska hrt fr att sedan upprepa det snllare och s med mycket mjuk och snll rst sga ”come bye” eller ”away”, sniker han d in, s ska jag genast lgga honom, eller hota med staven.

Chrille tyckte att jag kunde trna Shep s mycket jag orkade och att jag skulle hlla p att vissla mycket, s att han lrde sig de olika signalerna.

Chrille gick igenom grunderna i delningen ocks. Just den hr flocken var nstan omjlig att dela, men det jag ska tnka p r att hota fren med min stav om de kommer nra och att lgga Shep p ett sdant stt att han r vnd t ngot hll och inte trycker p fren rakt fram.

Allting kndes mycket bra och jag blev uppmuntrad. De mesta gjorde jag rtt, tyckte Chrille och det var trsterikt att hra. Jag mste bara tona ner mina kommandon och mitt kroppssprk. Jag hoppas att jag lyckas! Jag knner mig s sugen p att tvla…

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *