Vallträning hos Christer Sjögren

I dag har Shep och jag varit hos Chrille Sjögren och tränat vallning. Anna Larsson och Flynn skulle också ha varit med, men stackars Flynn har fått artros i tårna och måste vila. Jag förstår inte, varför just Anna alltid får så mycket bekymmer med sina hundar. Flynn är ju en så duktig vallhund också som Anna har så stora förväntningar på. Hoppas, hoppas att det löser sig. Shep och jag for helt enkelt i väg ensamma och det kändes lyxigt att ha en privatlärare en hel timme. Shep är ju vuxen så han orkar med mycket vallning och Chrille såg till att han fick vila efter en halvtimme, då vi pratade om vallningen, så det gick bra. Det första som Chrille hjälpte mig att rätta till var att Shep gärna kastade sig upp, när jag gav honom kommandot ”get up”. I stället rådde han mig att bara säga t..t..t till honom och då startade Shep lugnt och stilla och samma sak fick vi honom att göra med hjälp av visselpipan. Sedan menade Chrille att nu var det dags att ge Shep styrning och inte bara hålla på att skicka runt honom och annan grundträning. Mitt bekymmer har varit att när jag hotar Shep, när jag ska ge honom ett sidokommando, så vill han gärna ge sig av. I stället ska jag först säga ”lie down” ganska hårt för att sedan upprepa det snällare och så  med mycket mjuk och snäll röst säga ”come bye” eller ”away”, sniker han då in, så ska jag genast lägga honom, eller hota med staven.

Chrille tyckte att jag kunde träna Shep så mycket jag orkade och att jag skulle hålla på att vissla mycket, så att han lärde sig de olika signalerna.

Chrille gick igenom grunderna i delningen också. Just den här flocken var nästan omöjlig att dela, men det jag ska tänka på är att hota fåren med min stav om de kommer nära och att lägga Shep på ett sådant sätt att han är vänd åt något håll och inte trycker på fåren rakt fram.

Allting kändes mycket bra och jag blev uppmuntrad. De mesta gjorde jag rätt, tyckte Chrille och det var trösterikt att höra. Jag måste bara tona ner mina kommandon och mitt kroppsspråk. Jag hoppas att jag lyckas! Jag känner mig så sugen på att tävla…

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *