Vi har gjort vår läxa

Det har blivit ganska mnga gnger i hagen utan att jag sedan har kommit mig fr att bertta om det. Fr det mesta upprepar jag mig ju ocks, s det gr kanske inte s mycket.

Frra sndagen hade vi vr frsta utetrning p vallkursen med Sanna. Sanna hade tagit ut fyra fr i en inte alltfr stor hage och dr fick vi trna framfr allt fsning i lina, eller grundtrna hunden p att g runt och stanna i balans, om det var en unghund. Sanna berttade ocks, hur vi kunde trna hunden att g runt flocken och komma i obalans genom att klappa p benet och kalla p den, nr den var uppe klockan tolv. I brjan r det d viktigt att vara nra fren.

Ace och jag fick brja och frst fste vi fren. Sanna noterade d, att Ace grna gick ett par steg extra, nr jag stannade honom. Hon rekommenderade mig drfr att anvnda linan och trampa p den samtidigt som jag stannade honom, men att jag var tredje gng inte trampade p linan utan d skulle jag bara anvnda rsten. Sedan stod Sanna hos fren och Ace fick hmta fren p ganska lngt avstnd. Problemet r d att han grna sugs in mot fren nr han nrmar sig kl 12 och att han inte stannar direkt, nr ropar stanna och d fr jag ltt panik i rsten, nr jag ropar stanna igen och d r det ltt hnt, att det blir en inrusning. Nu blev det inte det, mycket tack vare att Sanna stod vid flocken och hindrade Ace att gra dumheter. Sanna menade drfr att jag ovillkorligen mste trna p kort hll nda tills Ace lyder mina kommandon p frsta frsket och att han gr ut ordentligt frn fren i cirkeln t bda hllen. Detta fick vi i lxa.

Mndag, tisdag, onsdag och lrdag har vi trnat p detta i min hage. Jag har tagit med mig havre fr att lsa fren och sedan har jag skickat runt Ace och skickat fram honom att ta dem till mig. S har vi fst fren enligt Sannas modell. I dag introducerade jag visselsignalen ”stanna” p allvar och den lydde Ace tvrt! Det var roligt att se.

Varje mndag tittar jag p TV4+ och ”The dog Whisperer”. Cesar Milan trnar dr den ena hundgaren efter den andra och deras problemfyllda hundar. Ngot som han ideligen terkommer till, r att vi som frare mste vara s lugna och bestmda, att vi med vr energi talar om fr hunden, att han kan lita p vrt omdme. D kan hunden slappna av och lyssna p vad vi vill. r hunden dremot osker p om husse eller matte klarar situationen, r de mer bengna att ta ver och reda upp saker och ting p sitt eget stt, vilket oftast betyder kaos.

Jag tror, att det r det hr som har hnt, nr Ace rusar in i frflocken. Fren vill fly, jag fr nstan panik och utstrlar oskerhet bde i kroppsprk och rst. D rusar Ace i vg utan att tnka sig fr och nr han vl rusat, tar jaktinstinkten ver och jag fr inte stopp p honom. Drfr r det alltid viktigt att brja vldigt lugnt och se till att hunden och helst fren r lugna, tminstone nr vi brjar. D lyssnar Ace och jag knner mig tryggare och gr kanske lite mer rtt.

m_Valltraning-i-min-hage-070728 (13).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *