Vallkurs hos Sanna

I gr var frsta gngen p Sannas vallkurs. Eftersom vi var s mnga som sju anmlda hade Sanna delat upp oss i tv grupper och grupp 1 bestod av Pia med Hilda, Terhi med Darma, Maria med Nina och s jag med Ace.(Det tackar vi fr)! Vi brjade i Sannas frhus som r ett ombyggt vxthus. Det fungerade vldigt bra. Sanna hade valt att frst stlla ut en liten grupp blandrasfr (3 st) och vi fick brja med att visa hur lngt vra hundar kommit. Pia och Marias hundar var bara ett och halvt r, medan Terhis och min var ngot ldre. Ace och jag fick brja och vi klarade det bra, frutom att Ace snek in lite fr mycket och var svr att mota bort. Annars kan han alla kommandon som jag anvnder, och lyder dem ocks. Han kan g ur balans och han var inte dum mot fren. Alla hundarna var fr vrigt mycket bra mot fren men nd ordda. Fren var ganska motvilliga och flera vnde sig om och stampade med hoven. ven det klarade Ace bra. Han fick dem att vnda om och gra som vi ville. De yngre hundarna trnade frmst att lyda ligg- och stannakommnadot och att verkligen ligga kvar, tills matte gav dem ett nytt kommando. Darma och Tehri trnade p att g ur balans och att lgga sig snabbt. Det var intressant att se, hur viktigt det r att ha rtt sorts energi i det man sger till sin hund. Gr man rtt med rtt timing, gr i allmnhet hunden ocks rtt. En ung hund ska man kommendera ”ligg” nr den r i balans och kanske nd tnkt lgga sig, en erfarnare och ldre hund gr man tvrtom med. I brjan kan man klappa p benet och med kroppen visa hunden vart den ska g, men ganska snart r det viktigt att sluta med alla sdana hjlper.

I andra omgngen bytte Sanna flock och in kom en st liten gotlandstacksgrupp som fortfarande var lamm. De gick inte lika grna till fraren, s p den kunde vi trna hmtningar. Sanna rdde mig att frska skrmma flocken lite grand, s att de for t olika hll fr att kunna se till att Ace nd sktte sig och samlade in dem lugnt och sansat. Det gjorde han. Vi gjorde ocks ngra delningar och ven det gick bra. Som lxa fick jag att lta Ace g runt flocken, stanna klockan tolv, men sedan kommendera honom antingen vnster eller hger, s att han inte fick driva fren till mig, allt fr att han inte skulle starta fr hftigt och snabbt, nr jag vl kommenderade honom framt. Detta har jag trnat i hagen i dag och det gick bra. Dremot misslyckades vi en gng, nr jag hr hemma i hagen rrde om bland fren och sedan kallade in Ace. D knde han, att han tappade kontrollen och brjade jaga en tacka (lnge och vl). Det trkiga r, att jag inte fr stopp p honom d, fr det r det som r meningen med att jag gr det hr i nrarbetet. Ytterligare en gng prvade jag dock och nr d Ace brjade jaga igen, rt jag till och han stannade faktiskt. Alltid ngot.

Tyvrr har det snat vldigt mycket ute p Tor, dr Sanna bor, s vi vet nnu inte om det gr att valla p sndag utomhus! Hr hemma finns det inte ett snkorn, s det r dets ironi. Jag hoppas verkligen, att snn smlter ihop s pass mycket att den inte str fren, fr ven om det finns mycket att lra inomhus, s vill jag verkligen f mjlighet att valla ute p lite lngre avstnd med andra fr n mina egna och med en kunnig blick p vad vi gr, fr att om mjligt komma till rtta med Ace inrusningar.

P bilderna finns varje ekipage med.

m_vallkurs-hos-sanna-071114 (34).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (20).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (4).JPG
m_vallkurs-hos-sanna-071114 (46).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *