”Allt vad jag har lärt mej”

Tänkte att jag skulle samla allt vad jag för närvarande kommer ihåg från alla de kurser jag gått på för att lära mej valla. Nu är jag inne på min sjätte bordercollie. Ändå känner jag mej som en nybörjare. Varför? Kanske för att jag aldrig lyckats särskilt bra i vallningen, trots att jag ägt får i många år och gått på alla dessa kurser. Förmodligen har jag ändå lärt mej något. Dessa är mina auktoriteter som jag gått på kurs hos och som jag minns något lite av vad de sagt som jag har haft nytta av.

Tommy Stengård Vid utgång med Liz: Ge ett tyst kommndo. du behöver inte ropa. Tummen i ögat om hon jagar.

Karl-Erik Tibblin: Vid utgång med Jing : Ställ dej en bit ifrån Jing när du kommenderar henne så gör hon en vidare utgång.

Mosse Magnusson: Försök att gå så mycket som möjligt utan kommandon med den unga hunden, så att den lär sig att anpassa sin fart själv. Träna det som hunden är sämst på så länge att den glömmer det den är bäst på, först då kan du börja träna det ocskå. Var tydlig mot hunden.
Peter Nilsson: Linan är din bästa vän! Använd den när du lär in fösningen och stanna hunden, sedan ryck åt det håll hunden ska gå och se till att den driver åt rätt håll i lagom takt. Träna korta hämt.

Jonas Gustafsson: När du berömmer din hund, använd kommandot med mild röst i stället för bra. om du säger bra till en hunden som du just fått att stanna, är risken att den tar det som ett framåtkommando. Säg ligg ner först strängt, när hunden ligger säger du ligg ner med mild röst flera ggr

Waiwi Ehlin: När Jing ska ta in fåren i fållan, lägg henne först framför fåren vid öppningen framför allt om det är springiga får, innan du skickar henne bakom. Då får du tid att tänka efter och ta det lugnt. Använd lugna kommandon

Viktoria Fornander: Kom i håg att stanna hunden precis innan den verkar vilja ta fart mot fåren på långt håll. Sen kan det vara för sent. Ge Jing höger och vänsterkommandon lite hur som helst. Skicka henne gärna åt ett håll som hon inte förväntar sig.

Johanna M Johansson: När hunden blir skickligare kan du lära henne vända utan att  stanna henne först. Mycket bra för henne att kunna när det är bråttom

Eva Eriksson: Ge aldrig upp, när du stöter på ett hinder och Jing inte vill och försöker smita. Du måste igenom det problemet. Har hon väl gett sig kommer det att gå bra.

Syverbråten: Lär dej att dela fåren utan hund först. Titta på fåren mer än på hunden. Räkna ut vilken som är ledartacka. Handla sedan utifrån det.

Dan Scimsour: Om hunden inte kommer utan fastnar. Gå fram till den och träna mycket på den situationen. Få henne att tycka att det är roligt. Ge inga sidokommandon när det är rakt fram som du vill att hon ska gå  under träningen. Det förstör mer än det hjälper.

Zonja Ottosson: Jobba med attityden. Jing måste känna sig trygg runt fåren och förstå vad hon ska göra. Inga längre hämt än hon klarar. Stanna själv nära flocken även om du lägger Jing långt borta, så att du når henne och kan berätta för henne vad det förväntas av henne. Hitta signaler som hon förstår. Använd hennes namn i stället för att stanna henne i fösning och drivning när det börjar gå för fort. Var konsekvent och tjata inte. Om hon inte kommer när du ropar på henne, gå fram till henne och ryck henne i örat, gå tillbaka där du var och ropa snällt in henne.

Birgit Janzén: När fåren ska in i fållan. Se till att inte lägga hunden bakom fållan!

Sven Sognevik: Var konsekvent. Har du gett ett kommando så ska det utföras  som du vill ha det. Höger är höger och inte lite halvt…

Karin Söderberg: Var extremt tydlig innan du går ut med Jing genom att gå framåt mot fåren först och se till att hon ser dem. Lägg henne sedan på ca en käpplängds avstånd till höger eller vänster. Den som ställer ut fåren ska stå till höger om fåren om du skickar höger och tvärtom, så att Jing inte lägger märke till dem utan i stället ser dig när hon kommer upp kl 12. Stanna sedan Jing kl 12 även om du är rädd att hon inte kommer att starta när du säger till henne. Pröva gärna med något annat ord än ”get up” om hon haft svårighet med det för många gånger. Men se till att ”get up” alltid betyder rakt mo fåren och att lugn aldrig ges när Jing fått ett sidokommando.

Samt ett antal kamrater som hjälpt till vid träningar som Gunnel Grundfelt, Inger Tallbäck, Kicki Alenadaf, Margaretha Högström, Jeanette  Cecilia Olsson, Hans Nilsson, Ylva Holgersson, Mona Rehn,  mfl

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.