Kurser med Karin Söderberg 2021

 

Nu har Jing och jag varit på kurs med Karin Söderberg tio gånger under 2021-2022  hemma hos fam Janzén utanför Borås. Den första gången blåste det isande kallt och mina klubbkamrater Janne Oskarsson och Maggan Högström var också med.

Här kommer några av de råd som vi fått:

  1. Om någon står i fårflocken låt Jing runda den, så att hon vänjer sej vid människor i flocken och ignorerar dem.
  2. Säg bara ”get up” om Jing ska gå rakt mot djuren och säg ”lugn” i stället för ”stanna” i fösningen.
  3. Var noga med att visa Jing att det är ett hämt genom att gå med henne fram mot flocken och sedan stanna henne och lägga henne (eller låta henne stå) en käpplängd ifrån henne. Flytta alltid på henne, inte på dej själv.

Jing och jag tränade hämt i en femtiometershage hela tiden och jag fick många vettiga råd, bl a att vara mycket tydlig mot Jing om jag vad jag vill när vi går ut på banan. Jag ska först gå rakt fram med henne och se till att hon ser fåren och sedan lägga henne högst en käpplängd ifrån mej lite snett utåt innan jag skickar henne. Börja med korta avstånd, särskilt för dig själv, så lägg hunden skicka henne och skynda dej framåt, så att du är ganska nära när Jing kommer upp till kl 12. Stanna henne där, även om du fruktar att hon tänker ligga kvar. Om hon inte kommer på ditt framåtkommando, gå helt enkelt och hämta henne och gör om proceduren tills hon kommer. Fullfölj aldrig vallningen tävlingsmässigt utan efter framdrivningen är momentet färdigt. Gör om det kanske åt andra hållet så småningom. Först när hon hämtar klockrent på det korta avståndet kan du börja utöka det.

Se till att hon håller en anpassad fart under framdrivningen och träna sedan fösning i ett annat moment, där du verkligen har tummen i ögat på Jing och inte låter henne gå för fort. Titta mycket på fåren och bedöm Jings hastighet utifrån hur de går. Fåren får inte galoppera!

 

Den andra gången vi träffades sken solen skönt och vi tränade exakt samma sak.
Andra deltagare var fam Janzén själva men Peter hade ont i benet, så Karin fick träna hans hund själv. Malena och Sabina som båda har  kelpie var också där.

Från början skötte sig Jing och jag oss inte alls så bra som jag hade trott att vi skulle göra men på slutet var vi riktigt duktiga. Varken Karin eller de andra som var med och vallade den här gången trodde att det var Jings ”eye” som ställde till det utan att när hon vägrar att starta är hon helt enkelt tjurig och har inte riktigt förstått vad som fordras av henne och Jings sätt att tackla det är att lägga av att valla, i stället för att börja jaga som mina tidigare hundar har gjort i sådana lägen.

Jings utgångar har blivit mycket bra, men hon stannar inte alltid kl 12 utan kan göra överslag eller stanna kort.

Detta blev fel från början:

1.Jing gick inte ut ordentligt

2.Hon gick för fort i framdrivningen

3.Hon lägger sig och tjurar när hon inte får som hon vill.

Karins råd:

  1. Träna bara ett moment i taget, men noggrant
  2. Träna framför allt framdrivning
  3. Därefter fösning
  4. Använd aldrig ”lugn” vid sidoförflyttningar
  5. Om hon tjurar. Gå och hämta henne, inga sidokommandon
  6. Tala om när hon gör fel, så att hon förstår
  7. Var tydlig. Förbered alltid på samma sätt.
  8. Träna på korta avstånd så att det sitter som ett smäck
  9. Lär henne en inkallningssignal

I början av juni när vi var tillbaka hade Jing och jag utvecklats mycket.

Hämtet på korta avstånd fungerade perfekt, trots att Karin stod i flocken t ex

Sådant som fortfarande måste bli bättre:

  1. Framdrivningen går fortfarande för fort. Råd: spring fram, sätt upp båda armarna och lugna ner Jing men stoppa henne inte. Se till att hon håller avstånd! Kommer hon för nära förlorar hon sin djurkänsla och kan då inte styra upp fåren
  2. Sakta- eller lugnkommandot får bara användas en gång, om Jing åtlyder det!
  3. Se till att visslan fungerar. Var nära henne i början och stannar hon inte på din första signal, gå fram till henne och peta ner henne. vissla sedan igen.  En vissla ska alltid följas av en vissla och absolut inte av ett röstkommando!
  4. Delning. Det är viktigt att fåren blir lugna och att du balanserar upp dem så att du står mitt emot Jing .Om Jing ska vara till någon nytta i det här momentet måste hon flanka ordentligt. det får inte bli rundgång. Se sen till att det blir ett stort hål. Bestäm sedan vilken flock Jing ska  ta och se till att Jing tittar på den. Kalla sedan in Jing genom att först säga ”That will do” och sedan kalla på henne i snäll ton.

Tillfälle 4

Råd:

  1. Stå alltid i rak linje till Jing (Kl 12), när du kallar på Jing för ett hämt.
  2. När du visslar, vissla!
  3. Om du säger ”lugn” och Jing lugnar sig upprepa inte kommandot.
  4. Använd linan om Jing får för sej att inte komma på ett inkallningskommando. Gå då fram till henne och ryck upp henne.
  5. Delning: Jing måste först lära sej att flanka ordentligt, så att hon inte skrämmer djuren.  Sedan måste det bli en ordentlig öppning mellan fåren. Därefter visar jag vilka får Jing ska valla bort och så säger jag ”That will do” så att hon släpper fåren innan jag kallar in henne. Låt henne helst gå på de får som har huvudena vända mot henne.

Tillfälle 5 Nov

Den här  gången gick det mycket bättre för oss. Karin blev nöjd med både Jing och mej, men lite återstod ändå.

  1. Vid första hämtet till höger gick Jing inte ut ordentligt i början, men när jag stannade henne och skickade henne igen, slog hon ut ordentligt när hon såg fåren och kom långt bakom fåren och vallade sedan fåren till mej på eget bevåg.
  2. Jing går fortfarande lite för fort i framdrivningen. Men råkade hon komma så nära fåren så att de splittrades stannade hon själv upp och väntade tills flocken återigen var samlad innan hon fortsatte.
  3. BRA: Jing smög i hörnet och tog ut fåren lugnt och metodiskt. Detta är svårt konstaterade Karin.
  4. Då det inte fanns någon fålla att träna på fick vi i stället som uppgift att samla fåren mellan två stolpar vid staketet. På så vis fick vi träna flanker på ett mycket effektivt sätt. Om jag sa sch… flankar Jing men ofta för mycket, så jag fick träna på att säga ljudet lite försiktigt och sedan ett sidokommando direkt efter. Fungerade förvånansvärt bra.
  5. Delning
    Äntligen fick jag lära mej vad det innebär att dela på huvudena. Jag hade trott att det betydde att fåren skulle stå med huvudena mot hunden, när vi börjar göra en lucka. Men det betyder i stället att när luckan finns där och jag ska visa Jing vilka får hon ska valla bort, då ska jag välja den flock som har huvudena vända mot henne. På så vis blir risken mindre att det blir problem med att fåren flyr för långt bort och kanske tappas.
  6. En stor framgång var att Jing inte tjurade och sprang undan eller inte kom på ett inkallningskommando mer en enda gång och det var på slutet, då vi tränade flanker vid staketet. Då kände Jing att hon inte orkade med trycket från Karin och mej, så hon sprang och la sej i ett hörn under några träd och jag fick gå och hämta henne. Hon var väl trött då också då det var alldeles i slutet.
    Tillfälle 6
    Snö och dimma
    Karin var nöjd med Jing och mej i dag också. Jing använde sitt eye mycket mer än vanligt och verkade avslappnad för det mesta. Men jag måste få henne att gå lugnare i framdrivningen.
    Flankerna återstår också. Oftast går det bra hemma men i alla lägen måste de bli bättre, så att hon inte skrämmer flocken när hon ska dela t ex. Det gick bättre vid staketet, men ute på plan är det fortfarande svårt. Läxa:
    1Flanker
    2.Framdrivning
    3.VisslorTillfälle 7
    Iaktta Jing innan du går ut första gången och känn efter vilket humör hon är på. Är hon spänd och övertackad är det viktigt att du lugnar ner henne och gör henne uppmärksam på vad som förväntas av henne.
    1. Använd lugna kommandon. Viska gärna och om du visslar, vissla svagt för att lugna ner henne före första hämtet.
    2. Titta på fåren!
    3. Ha en plan och följ den.
    4. Delning Börja med att försöka dela ute på fältet. Om det misslyckas gå in till staketet och för om det.
    5. En viktig lärdom:
    Jing har mycket svårt att lyda ett kommando som går ut på att jag skickar henne så att när hon kommer fram till fåren har dessa fri väg mot draget. Hon kommer att vägra eller tveka. Men om det är meningen att hon ska gå den vägen, får du inte tveka, hon måste lära sig att lyda dej och lita på att dina beslut är de rätta.Tillfälle 8
    VP-kurs med Karin en heldag

    1. Träna flanker i fösningen så att Jing bara går ut så mycket så att hon inte vänder fåren.
    2. Titta på fåren när dessa ska in i L-rännan t ex
    3. Dämpa Jing i fösningen och framdrivningen
    4. Få Jing att lyda även när det känns fel för henne.

    Tillfälle 9
    Den här gången var jag extra orolig, då Jing och jag varit på en kurs med Barbro Klingborg, då det inte gick så bra, då Jing blev frustrerad och blev rädd när Barbro sa till henne, så att hon slutade valla.
    Av detta såg vi dock ingenting den här gången. Jing var pigg och alert och lite för mycket på i stället. Hur var det nu? Lugna ner Jing före första hämtet, vissla svagt och viska gärna!
    Den här gången fick jag springa fram i hämtet för att försöka få ut Jing ordentligt och för att ha tummen i ögat på henne i framdrivningen. Till slut gick det riktigt bra. Vi gjorde två delningar ute på fältet som båda lyckades.
    Jing fick dessutom fösa alla fåren tvärs över hela fältet till fållan på andra sidan och det klarade vi alldeles utmärkt. Så skönt!

    Tillfälle 10

    Aj, aj! Jing var övertänd i början och sprang rakt på fåren i full karriär. Det blev bakläxa och hon fångades in och fick sitta i bilen och Josefin L fick ta över med sin Tia.
    Men när Jing kom tillbaka gjorde hon ett fint högerhämt men framdrivningen blev krokig.
    Sedan fick vi lära oss vad innerflanker var. Det var något jag aldrig aktivt och medvetet tränat förut. Flocken ska stå ca tio till femton meter bort från Jing och jag ska stå snett bakom Jing och kalla henne åt det håll som fåren står så att hon kommer in på insidan av fåren. Hon måste flanka så mycket att hon inte skrämmer fåren och sedan stannar jag henne och ber henne sedan att gå mot fåren. Mycket viktig för att styra upp fösningen! Jätteroligt att träna tyckte jag.

    Sedan tränade vi fålla in, men på ett lite annorlunda sätt, eftersom träningsfåren vid det här laget lärt sig att gå in i fållan och gör det väldigt gärna. Därför stängde vi helt enkelt fållan och sedan skulle jag se till att Jing fick fåren att gå och ställa sig precis utanför den stängda grinden. Då gällde det att Jing flankade ordentligt!

    Jing väntar på sin tur

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.