Kurser med Karin Söderberg 2021

Nu har Jing och jag varit på kurs med Karin Söderberg fem gånger under 2021  hemma hos fam Janzén utanför Borås. Den första gången blåste det isande kallt och mina klubbkamrater Janne Oskarsson och Maggan Högström var också med.

Här kommer några av de råd som vi fått:

 1. Om någon står i fårflocken låt Jing runda den, så att hon vänjer sej vid människor i flocken och ignorerar dem.
 2. Säg bara ”get up” om Jing ska gå rakt mot djuren och säg ”lugn” i stället för ”stanna” i fösningen.
 3. Var noga med att visa Jing att det är ett hämt genom att gå med henne fram mot flocken och sedan stanna henne och lägga henne (eller låta henne stå) en käpplängd ifrån henne. Flytta alltid på henne, inte på dej själv.

Jing och jag tränade hämt i en femtiometershage hela tiden och jag fick många vettiga råd, bl a att vara mycket tydlig mot Jing om jag vad jag vill när vi går ut på banan. Jag ska först gå rakt fram med henne och se till att hon ser fåren och sedan lägga henne högst en käpplängd ifrån mej lite snett utåt innan jag skickar henne. Börja med korta avstånd, särskilt för dig själv, så lägg hunden skicka henne och skynda dej framåt, så att du är ganska nära när Jing kommer upp till kl 12. Stanna henne där, även om du fruktar att hon tänker ligga kvar. Om hon inte kommer på ditt framåtkommando, gå helt enkelt och hämta henne och gör om proceduren tills hon kommer. Fullfölj aldrig vallningen tävlingsmässigt utan efter framdrivningen är momentet färdigt. Gör om det kanske åt andra hållet så småningom. Först när hon hämtar klockrent på det korta avståndet kan du börja utöka det.

Se till att hon håller en anpassad fart under framdrivningen och träna sedan fösning i ett annat moment, där du verkligen har tummen i ögat på Jing och inte låter henne gå för fort. Titta mycket på fåren och bedöm Jings hastighet utifrån hur de går. Fåren får inte galoppera!

 

Den andra gången vi träffades sken solen skönt och vi tränade exakt samma sak.
Andra deltagare var fam Janzén själva men Peter hade ont i benet, så Karin fick träna hans hund själv. Malena och Sabina som båda har  kelpie var också där.

Från början skötte sig Jing och jag oss inte alls så bra som jag hade trott att vi skulle göra men på slutet var vi riktigt duktiga. Varken Karin eller de andra som var med och vallade den här gången trodde att det var Jings ”eye” som ställde till det utan att när hon vägrar att starta är hon helt enkelt tjurig och har inte riktigt förstått vad som fordras av henne och Jings sätt att tackla det är att lägga av att valla, i stället för att börja jaga som mina tidigare hundar har gjort i sådana lägen.

Jings utgångar har blivit mycket bra, men hon stannar inte alltid kl 12 utan kan göra överslag eller stanna kort.

Detta blev fel från början:

1.Jing gick inte ut ordentligt

2.Hon gick för fort i framdrivningen

3.Hon lägger sig och tjurar när hon inte får som hon vill.

Karins råd:

 1. Träna bara ett moment i taget, men noggrant
 2. Träna framför allt framdrivning
 3. Därefter fösning
 4. Använd aldrig ”lugn” vid sidoförflyttningar
 5. Om hon tjurar. Gå och hämta henne, inga sidokommandon
 6. Tala om när hon gör fel, så att hon förstår
 7. Var tydlig. Förbered alltid på samma sätt.
 8. Träna på korta avstånd så att det sitter som ett smäck
 9. Lär henne en inkallningssignal

I början av juni när vi var tillbaka hade Jing och jag utvecklats mycket.

Hämtet på korta avstånd fungerade perfekt, trots att Karin stod i flocken t ex

Sådant som fortfarande måste bli bättre:

 1. Framdrivningen går fortfarande för fort. Råd: spring fram, sätt upp båda armarna och lugna ner Jing men stoppa henne inte. Se till att hon håller avstånd! Kommer hon för nära förlorar hon sin djurkänsla och kan då inte styra upp fåren
 2. Sakta- eller lugnkommandot får bara användas en gång, om Jing åtlyder det!
 3. Se till att visslan fungerar. Var nära henne i början och stannar hon inte på din första signal, gå fram till henne och peta ner henne. vissla sedan igen.  En vissla ska alltid följas av en vissla och absolut inte av ett röstkommando!
 4. Delning. Det är viktigt att fåren blir lugna och att du balanserar upp dem så att du står mitt emot Jing .Om Jing ska vara till någon nytta i det här momentet måste hon flanka ordentligt. det får inte bli rundgång. Se sen till att det blir ett stort hål. Bestäm sedan vilken flock Jing ska  ta och se till att Jing tittar på den. Kalla sedan in Jing genom att först säga ”That will do” och sedan kalla på henne i snäll ton.

Tillfälle 4

Råd:

 1. Stå alltid i rak linje till Jing (Kl 12), när du kallar på Jing för ett hämt.
 2. När du visslar, vissla!
 3. Om du säger ”lugn” och Jing lugnar sig upprepa inte kommandot.
 4. Använd linan om Jing får för sej att inte komma på ett inkallningskommando. Gå då fram till henne och ryck upp henne.
 5. Delning: Jing måste först lära sej att flanka ordentligt, så att hon inte skrämmer djuren.  Sedan måste det bli en ordentlig öppning mellan fåren. Därefter visar jag vilka får Jing ska valla bort och så säger jag ”That will do” så att hon släpper fåren innan jag kallar in henne. Låt henne helst gå på de får som har huvudena vända mot henne.

Tillfälle 5 Nov

Den här  gången gick det mycket bättre för oss. Karin blev nöjd med både Jing och mej, men lite återstod ändå.

 1. Vid första hämtet till höger gick Jing inte ut ordentligt i början, men när jag stannade henne och skickade henne igen, slog hon ut ordentligt när hon såg fåren och kom långt bakom fåren och vallade sedan fåren till mej på eget bevåg.
 2. Jing går fortfarande lite för fort i framdrivningen. Men råkade hon komma så nära fåren så att de splittrades stannade hon själv upp och väntade tills flocken återigen var samlad innan hon fortsatte.
 3. BRA: Jing smög i hörnet och tog ut fåren lugnt och metodiskt. Detta är svårt konstaterade Karin.
 4. Då det inte fanns någon fålla att träna på fick vi i stället som uppgift att samla fåren mellan två stolpar vid staketet. På så vis fick vi träna flanker på ett mycket effektivt sätt. Om jag sa sch… flankar Jing men ofta för mycket, så jag fick träna på att säga ljudet lite försiktigt och sedan ett sidokommando direkt efter. Fungerade förvånansvärt bra.
 5. Delning
  Äntligen fick jag lära mej vad det innebär att dela på huvudena. Jag hade trott att det betydde att fåren skulle stå med huvudena mot hunden, när vi börjar göra en lucka. Men det betyder i stället att när luckan finns där och jag ska visa Jing vilka får hon ska valla bort, då ska jag välja den flock som har huvudena vända mot henne. På så vis blir risken mindre att det blir problem med att fåren flyr för långt bort och kanske tappas.
 6. En stor framgång var att Jing inte tjurade och sprang undan eller inte kom på ett inkallningskommando mer en enda gång och det var på slutet, då vi tränade flanker vid staketet. Då kände Jing att hon inte orkade med trycket från Karin och mej, så hon sprang och la sej i ett hörn under några träd och jag fick gå och hämta henne. Hon var väl trött då också då det var alldeles i slutet.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.