Äntligen vallning


Lexi vallar

Det kändes som om det vore evigheter sedan vi vallade, Ace och jag när vi styrde kosan till Kicki i går fredag och vallade på hennes tre obetäckta tackor! De skulle ha varit fem, men två stycken hade blivit ihjälbitna av en malinois som kommit in i hagen olovandes.

Tackorna var alldeles utmärkta att valla på, även om de ibland fick för sig att de skulle fly. Kickis Lexi och Mariannes Jojo hade dock inga svårigheter att springa ikapp dem och vända dem i tid.

Jag tränade mest lydnad med Ace, d v s att han skulle gå runt fåren och när jag stannade eller la honom i balans, skulle dett ske vid första kommandot och inte vid andra eller tredje som det ofta blev. Kicki och Marianne tyckte, att jag inte tillräckligt tydligt talade om för Ace, när han gjorde fel, samtidigt som jag låter alldeles för arg, när jag kommenderar, när han inte gjort något fel ännu. Så jag har mycket att jobba med.

Marianne och Jojo hade varit hos Mosse förra fredagen och Jojo visade sig vara väldigt olydig. Nu är Jojo helt återställd från sin korsbandsskada, så nu ska Marianne ta itu med henne. Det är framför allt högerkommandot som hon har svårt att lyda.

Även Kicki hade varit på kurs med Karin Söderberg sedan vi träffades sist och hon hade lärt sig att hon skulle överdriva alla övningar. Kicki gick i väg och skickade Lexi på ett extremt långt hämt och tala om överdrift!! Lexi sprang ut till vänster så långt det bara gick och sedan gick han bakom fåren så långt det bara gick och la sig ungefär 20 meter bakom fåren, men klockrent kl 12. Sedan tog han lugnt och metodiskt fram dem till Kicki, även om han gick bara två cm bakom fåren. Men Kicki säger att det han gör i hennes hage på de egna fåren är mycket situationsbundet, så tyvärr fungerar det inte alltid lika bra på bortaplan.

Nova och Marianne tränade i den lilla hagen och det gick också bra, sa Marianne. Kicki och jag var just då så upptagna med att prata att vi tyvärr inte såg så mycket. Det var ju länge sedan vi träffades.

Nästa fredag ska vi också valla på tre får – hos Marianne om vi inte ska hjälpa henne att ta ut alla hennes tackor och lamm till en ö. Hon har fått 30 lamm.


Lunchen intages

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *