Att lyckas p tvling

I dag hade min vallhundsklubb Mlarmrden rsmte och i samband med det hade man bjudit in Sven Sognevik till klubben fr tala ver rubriken ”Att lyckas p tvling”. Sven r f d mlarmrdare, brjade valla ungefr samtidigt med mig och vann SM i vallning med sin Mc Roy nu i hstas. Det roliga med Sven r att han inte r ngon stor frbonde som Mosse och gnget, utan en helt vanlig hobbyvallare som vi. Sven hade frberett sig vl med en powerpointpresentation och han hade ocks en pinfrsk video frn vr senaste tvling p Agdala, dr han visade vinnaren Robert Lnnqvists vallning frsta dagen samt nr Bjrn Mattsson gick med sin hund Roy.

Sven brjade med att betona tre T:n som han alltid r noga med gentemot sina hundar. Det r 1. Tydlighet, 2. Tlamod och 3. Trygghet

Det dr tror jag verkligen mycket p. Men hur r man tydlig, om man inte kan s mycket sjlv? Att visa tlamod borde alla kunna. Att alltid sluta trna, om man knner sig otlig, r en viktig konst att lra sig. Och trygghet, det har med ens omdme att gra. Att aldrig gra saker med hunden som jag vet att han inte klarar av. Att ordna trygga trningsfrhllanden. Att stta lina p hunden om det behvs, om inte annat fr att jag sjlv blir tryggare. Att g tillbaka till lilla fllan eller 20 metershagen, om det behvs, s att jag fr fatt i hunden.

Sedan gick Sven igenom vad vi br tnka p i alla moment p en tvling, frn startpinnen till delningen. Han berttade ocks hur idealet ser ut i en domares gon och hur det kan ha sett ut, om denne drar pong i ett moment. Sven varnade till exempel fr att det r svrt att hlla reda p linjen i fsningen, nr man gr med sjlv. Det r lttare i IK2- dr man alltid str kvar vid pinnen.

Drefter fick vi se videofilmerna och Sven kommenterade, vad han sjlv skulle ha dragit fr, om han hade varit domare. Slutligen visade han ocks ngra klipp frn VM och International. Bl a fick vi se en snabb och effektiv sortering, dr frare och hund samarbetade p var sin sida av fren. Fraren skilde av de omrkta fr som skulle g i vg, medan hunden hll kvar de mrkta djuren. De sg nstan ut som om hunden sjlv kunde se vilka djur som var mrkta och skulle vara kvar, s perfekt jobbade de.

Efter fredraget fick vi smaskig smrgstrta och sedan brjade rsmtesfrhandlingarna som fr en gng skull gick snabbt och effektivt. Vi brjade kl 15 och kl 16 kunde jag resa hem.

D hade jag Svens Scott med mig hem i stllet fr Ace. Ace r utlnad till Sven i ca en vecka, fr att Sven ska bedma, om Ace kan bli av med sina olater eller om det r helt krt.

I morgon ska jag ut och valla med Scott. Det ska bli spnnande. Den enda stora skillnaden p hundarna hittills som jag lagt mrke till, r att Scott kastar i sig maten, s snart han fr den. (Ja, han vntar tills jag sger var s god frsts). Ace mste jag truga lnge och helst blanda kattmat i torrfodret.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att lyckas p tvling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *