Vallning

Vi fortsätter att träna en stund varje dag, när jag kommer hem från jobbet. Ace kan hämta fåren, om de står längst bort i hagen, men han börjar svänga in lite för tidigt och han saktar in betänkligt, så jag måste stanna honom och ge honom ett nytt kommando. Jag vet inte om det är rätt att göra så, men när han får det nya kommandot, så svänger han ut ordentligt och kommer fram, visserligen fortfarande snävt, men tillräckligt för att få fram fåren. (Fåren står dessutom oftast väldigt tätt intill staketet, så Ace har ingen möjlighet att komma långt bakom, även om han försökte). Men inte ens på kort avstånd får jag honom till det. Fösningen går bra. Är jag nära Ace är han extremt lydig, så då kan jag styra honom hur jag vill, för vänster- och högerkommandona samt framåt sitter klockrent hos honom, betydligt bättre än för mig själv. Men tydligen finns det någon ”hot spot”, när jag är på långt avstånd för rätt som det är kan Ace då få för sig att rusa in och splittra fåren och då tar det ganska lång tid för mig att få stopp på honom. Tyvärr kan jag inte riktigt se, varför det sker, så jag får väl undvika för långa fråndrivningar och hämt ett tag till. Ett tag fick han också för sig att ”Ace, kom hit” betydde ”buss på”, men sedan jag satt en 30 meterslina på honom och dragit in honom några gånger, när han har försökt göra så, så har han lärt sig det i alla fall. Skönt!

Vi har också varit borta och vallat på bagglammen i där mina ”gamla” får går och det är inte helt enkelt, eftersom det inte finns något staket mellan två hagar med ett skogsparti emellan. Men får jag bara ut fåren på den öppna ytan, kan jag Ace hålla dem kvar där, trots att dessa lamm ännu inte är riktigt invallade och har en mycket ovillig vuxen bagge som sällskap. Men då tränar jag bara i hörnen och skickar Ace vänster eller höger. Lyckas fåren ta sig ut i skogen, blir det tyvärr jakt.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *