Valldagbok, söndagen den 24 september 2006

Ace och jag åkte till Hölö och vallade. Kicki hade ca sju tackor inkl några tacklamm. Hon hade tillgång till två rejäla hagar. Först prövade jag att Ace skulle hämta fåren på ett inte alltför stort avstånd, men det slutade med att Ace rusade in och splittrade flocken och jagade in en tacka i skogen. Hon stannade där. Den övriga flocken höll bättre samman och sedan gick det bättre. Fösningen gick bra och sedan tog Ace in fåren i fållan och fick ut dem igen utan problem. Monica som var där med sin Bella, tränade på att ha störningar så nära flocken som möjligt, samtidigt som Bella skulle hämta fåren. Kicki stod i flocken och Ace och jag stod alldeles bakom. Det lyckades väl inte alldeles bra alla gånger, men på slutet gick det i alla fall hyfsat. Bella verkade lite osäker och frågade sin matte ganska mycket.

Kickis Lexi har inga sådana problem. Han tycker nog snarare att han fixar det mesta själv, men samtidigt hade han blivit mycket lydigare sedan förra gången. Han är en riktig flankhund som gör mycket fina utgångar och har lätt att driva fram fåren. I dag tränade Kicki på att ta in fåren i fållan och få Lexi att snällt ligga kvar inne i fållan, medan fåren gick ut. Det var svårt, men till slut lyckades de någorlunda. När sedan Ace skulle göra om proceduren med att ta in fåren i fållan och ta ut dem igen, hade fåren tröttnat och försökte flera gånger stånga Ace och de vägrade konsekvent att gå ut. Där var Lexi betydligt starkare, men Ace verkade inte bli särskilt rädd, men vi ansåg inte att det var bra att tvinga Ace att ta ut dem.

Mitt stora problem är hur jag ska få Ace att flankera ut och komma djupt bakom fåren. Även om Ace lyder höger och vänsterkommandona, så går han bara en liten bit innan han vill in mot fåren och då måste jag stanna honom. Jag tränade på flera olika sätt, men det har inte lossnat. Ska jag gå fram till Ace och fortsätta att kommendera honom, eller ska jag gå närmare fåren och kommendera honom, eller ska jag använda mig själv som rundningsmärke?

vallning-kicki-060924 (1).jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Valldagbok, söndagen den 24 september 2006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Valldagbok söndagen den 24 september 2006

Fåren stod längst bort vid staketet på andra sidan av hagen, så jag la Ace vid ingången och gick själv ner halva sträckan, innan jag kommenderade honom vänster. Det gick bra. Fåren kom till mig. Sedan tränade vi fösning genom grindarna och det lyckades också. Tyvärr har de här lammen egentligen bara två lägen, antingen står de stilla eller också springer de i mycket hög fart tills staketet hindrar dem. Ibland men inte alltid stannar de vid mig. I dag sprang de t o m nästan in i 20-metershagen, innan de stannade vid fösningen. Jag lät Ace driva in dem dit och så tränade vi flankering åt vänster och höger ett slag, samt indrivining i den fålla som nu bara har tre sidor. Vid ett tillfälle tänkte Ace sätta fart och splittra fåren, men då var han tillräckligt nära mig för att lyda mitt LIGG och sedan blev det inget mer sådant. Det är som att det räcker med en gång.

F ö är det bara utgången som ger lite övrigt att önska. Ace går ut fint åt både höger och vänster, men det går långsammare och långsammare ju närmare fåren han kommer och han viker gärna in mot dem, när han får syn på dem. Då stannar jag honom och ger ett nytt kommando och så måste vi ofta hålla på några gånger innan han är bakom. De här fåren låter honom inte komma bakom utan startar redan när Ace är klockan två eller tio ungefär och då blir det ju inte något ordentligt upptag heller. I morgon ska jag åka till Hölö och valla på klubbkamraten Kickis får. Inte för att jag tror att de är så mycket bättre, men de är i alla fall nya för Ace.

ace-skiljer-av-lamm-060820 (13) (568 x 426) (142 x 106).jpg

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *